Ben ik een gevaar voor Linux?

Ik begin zo stilaan te geloven dat ik een gevaar ben voor Linux...
Twee weken nadat ik Red Hat Linux 9 had ge?nstalleerd verklaarden Red Hat dat ze in de toekomst geen gratis versies meer gingen uitbrengen.
Volgende week ga ik Mandrake Linux installeren en vandaag las ik op slashdot dat Mandrake waarschijnlijk van naam gaat (moet) veranderen om dat de naam eigendom is van een ander bedrijf... Ligt het aan mij?
Slashdot | Imminent Mandrake Name Change?

Comments

Avatar

TeRanEX on 2004-02-23 19:12 reply

Ja en wie weet wat gebeurt

Ja en wie weet wat gebeurt daar dan mee? :D

Ik wil die zeker wel eens proberen (zeker Gentoo spreekt me al wel langer aan) maar zolang ik me een totale Linux Sukkel :roll: voel hou ik me even bij de eenvoudigere distro's... Morge of overmorge Mandrake proberen dus en als ik daar wat aan gewoon ben ruil ik die wel in voor een debian of gentoo ofzo :)

Avatar

sep on 2004-02-23 19:27 reply

Juist door Gentoo te

Juist door Gentoo te installeren leerde h??l veel over hoe Linux werkt enz .. wees gerust, ze hebben een uistekende handleiding (ook in 't Nederlands) en de support op hun forums is super!

Avatar

TeRanEX on 2004-02-23 19:38 reply

Mja je begint me te

Mja je begint me te overtuigen :D ... Ben momenteel nog eens naar de Gentoo website aan het kijken (das al een begin h? ;-) )

Avatar

TeRanEX on 2004-02-23 19:42 reply

Klopt het dat er van Gentoo

Klopt het dat er van Gentoo ook een livecd is? Of heb ik verkeerd gegeken op de belnet ftp site?

Hoe werkt die dan juist want, zoals ik op Fuckhedz gelezen heb, compileert Gentoo alles tijdens de setup, maar een livecd kan dit toch niet telkens doen?

Avatar

sep on 2004-02-25 16:40 reply

De LiveCD start een linux

De LiveCD start een linux omgeving, van daaruit moet je dan partities aanmaken/indelen: een boot partitie, een swap partitie en een root partitie (daar komt eigelijk heel uw systeem op). Daarna moet je in uw root partitie chrooten (ge zijt dan niet meer op de livecd bezig eigelijk, maar echt in uw juist aangemaakte linux partitie), en dan beginde met alles te compileren, installeren en in te stellen. Het lijkt moeilijk, maar de handleiding is echt heel duidelijk! En als ge toch nog problemen hebt, volstaat effe zoeken op het gigantische forum. Pakt best de basic livecd, die is maar 200 MB. Ik ben nu voor de 2de keer deze week Gentoo aan het installeren; echt stom, alles stond erop maar ik wou perse eens aggressievere CFLAGS proberen en dat was blijkbaar geen goed idee :-/

Vanaf dat alles klaar is -> review op sepi.be ;-)

Avatar

sep on 2004-02-25 16:41 reply

Ah nog 1 ding: ge start best

Ah nog 1 ding: ge start best de eerste keer vanaf stage 3 -> minder kans op problemen, en als ge de juiste stage3 file pakt voor uw processor, dan is het performantieverschil 0 (tenzij ge aggresievere CFLAGS zou hebben gebruikt)

Avatar

TeRanEX on 2004-02-25 16:44 reply

Slik... Dus als ik het goed

Slik... Dus als ik het goed begrijp is dat niet zoals bij een Knoppix ofzo gewoon ff vlug cd-ke in pc-ke stoppen en je hebt een werkende linux die proper van uw HD afblijft?

Wat is dan het nut van zo'n livecd als je er toch een partitie voor moet maken op je HD? Kan je dan niet evengoed ineens de gewone Gentoo installen?

Avatar

sep on 2004-03-03 13:12 reply

Nee totaal niet zoals bij

Nee totaal niet zoals bij Knoppix. Bij Gentoo begin je van scratch, en wordt alles lokaal gecompileert, en compileren neemt veel tijd in beslag. Maar portage (de packetmanager) is wel h??l goed. Als je bv

emerge mozilla-firefox

doet, wordt de broncode van firefox + de broncode van alle afhankelijke pakketten gedownload en gecompileert. Je hebt dus geen last meer van afhankelijkheden (dependencies) zoals in Redhat of Mandrake wel dikwijls het geval is (tenzij je daar gebruikt maakt van apt4rpm of red carpet). Door dat zelf compileren is alle software volledig afgestemt op uw processor. Ook handig zijn de USE variabelen, hiermee kan je heel gemakkelijk support in- of uitschakelen. Als je bv geen KDE wil en enkel gnome, dan zet je gewoon in je USE variabele:

USE="gnome gtk -kde -qt"

De LiveCD dient enkel om een linux omgeving op te starten en daar partities aan te maken. Daarna 'chroot' je in je juist aangemaakte linux omgeving, en is het precies alsof je er al in aan het werken bent.

Nogmaals, laat u niet afschrikken .. de handleiding is enorm duidelijk, ook de grootste linux n00b kan er aan uit! Het enige wat je nodig hebt is een beetje gedult, maar na 3 dagen heb je meestal al wel de meeste software die je wil op uw PC staan.

Comment Atom Feed