avast! 4 Home Edition ge?nstalleerd

Screenshot Nadat ik daarstraks nog een goede backup had gemaakt van mijn pc heb ik het erop gewaagd: avast! 4 Home Edition installeren. Ik had immers al enkele reacties gelezen op download.com en ZDNet.be van mensen die het programma op hun Windows XP hadden ge?nstalleerd en waarbij hun systeem niet meer opstarte.
Dat kan natuurlijk aan die mensen zelf gelegen hebben... misschien hadden ze hun vorige virusscanner niet gede?nstalleerd?


Ik heb voor de zekerheid wel op de vraag 'shedule boot scan' nee geantwoord. Ik heb al meerdere malen McAfee ge?nstalleerd op verschillende windows 98 computers en geregeld wilde die computer dan niet meer opstarten (via veilige modus opstarten en een onderdeel van het programma uitzetten lost dit op). Boot scan leek mij ongeveer hetzelfde en misschien is dit ook ??n van de redenen waarom sommige Windows XP computers blijkbaar niet meer booten na de installatie van avast!.


Screenshot Nadat het programma is ge?nstalleerd presenteerd het de 'Mail Configuration Wizard'. En jawel, het programma herkent Mozilla Thunderbird en weet dit perfect te configureren!


Avast maakt immers een soort van lokale e-mail server aan. Je e-mail programma haalt de post dan op bij die lokale server. De lokale server op zijn beurt haalt het van de echte server op. Ook voor het versturen werkt dit zo.
Op die manier ben je zeker dat zowel je inkomende als uitgaande mail door je virusscanner gaat en dus virusvrij is. Bovendien werkt deze manier van werken met ieder e-mail programma. (Ook sommige andere virusscanners, zoals Norton Antivirus, gebruiken een vergelijkbaar systeem)

Een kleine extra moeite die je moet doen is even (gratis) registreren wanneer je het programma voor de eerste keer gebruikt. Maar dit kan je evengoed al doen voor je het programma installeerd zodat je de registratiesleutel na de installatie al bij de hand hebt.


Screenshot Misschien een andere nuttige functie is de "Virus Recovery Database". Dit is een systeem dat wijzigingen tussen verschillende versies van een bestand bijhoudt. Daarmee kunnen besmette bestanden mogelijk hersteld worden.
Maar omdat dit volgens mij nogal veel plek en resources inneemt heb ik dit toch maar uitgezet.


De eigenlijk virusscanner (dat wat je krijgt als je 'start avast! Antivirus' kiest) vind ik minder geslaagd. In plaats van een overzichtelijk venster met een zakelijke look krijg je een onduidelijk skinbaar 'ding'. Gelukkig heb je dit onderdeel eigenlijk niet echt nodig, behalve om de meeste instellingen aan te passen en eventueel ook om manueel op virussen te scannen. Het venster waarin je de instellingen aanpast is echter wel overzichtelijk en manueel scannen kan je ook doen vanuit de windows verkenner.


Screenshot Momenteel ben ik precies wel tevreden van de scanner. Op de test met eicar.com (een onschadelijk test virus) reageerde hij toch zoals het hoort.
Nog geen uur nadat ik het programma had ge?nstalleerd kreeg ik al een e-mail binnen met een virusbijlage (op de mailinglists van het W3C raak je dit snel gewend...:() Het grote verschil was nu wel wel dat ik onmiddellijk een viruswaarschuwing kreeg en dat avast! de virus netjes uit de e-mail haalde met een melding in de plaats zette. Zo hoort het! (correctie: virusmails zouden gewoon niet mogen bestaan, en zeker niet op mailinglists als die van het W3C! echt schandalig)


Freeware avast! 4 Home Edition

Comments

Avatar

hamers johan on 2005-03-10 19:24 reply

ik ben erg tevrede van avast

ik ben erg tevrede van avast antivirus
werkt zoals het moet

Avatar

Nellie on 2005-03-18 13:25 reply

Ja ook ik ben goed over

Ja ook ik ben goed over avast4 tevreden.
Heb veel knommel met Norton gehad maar heb ik er ook resuluut af gegooid.
Geef mij maar Avast 4

Avatar

kamiel on 2005-07-02 00:19 reply

zeer goed de antivirus dat ik

zeer goed de antivirus dat ik het je gezegt heb ik ben zeer tevereden van

Comment Atom Feed