Een betere CLI voor Windows

De command-line interface, ook wel commando-regel, is voor de meeste mensen maar een raar iets, waar ze liever niet mee werken. Voor sommige zaken kan het echter een enorm krachtig middel zijn om met je pc om te gaan. Als je de commando-regel van Windows (cmd.exe) echter vergelijkt met een shell van Linux, bijvoorbeeld 'bash', merk je toch dat dit aardig wat mist aan functionaliteit.

Omdat ik toch graag wat meer met de commando-regel zou willen werken in windows, soms werkt dat gewoon sneller, ging ik op zoek naar een alernatief op SourceForge. Spijtig genoeg kwam ik een beetje van een kale reis terug. De enige echte kandidaat die ik vond was enigma-shell, een cli die volledig geschreven is in Java, maar spijtig genoeg nog in een héél vroeg stadium verkeerd.

Net toen ik de hoop had opgegeven kwam ik de Console-plugin in jEdit tegen, die ik al héél lang had geïnstalleerd vanwege een paar 'dependancies' voor andere plugins. Toen ik daar wat mee speelde bleek dit eigenlijk een leuke en handige cli te zijn. Je kan makkelijk alle systeemcommando's uitvoeren, mappen worden aangevuld door op <TAB> te drukken en je hebt eindelijk eens wat kleur op je scherm :). Bovendien zijn er ook enkele ingebouwde commando's, bijvoorbeeld om de actieve map op een 'mappenstack' te zetten. Enkel programma's zoals vi en lynx geven wat problemen omdat ze de terminalgrootte niet kennen. De Console-plugin is trouwens opgebouwd uit verschillende 'shells'. Zo is er dus de System-shell, waarmee je systeemcommando's kan uitvoeren, maar ook een BeanShell, waarmee je Java-code kan uitvoeren als was het een scripttaal. Plugins kunnen bovendien nog extra Shell's toevoegen.

Een ander mogelijk alternatief is natuurlijk Cygwin. Dit is eigenlijk een volledige Linux-omgeving voor Windows, volledig met man-pages bij.

Links een screenshotje van de Console-plugin voor jEdit, en rechts eentje van Cygwin: Screenshot Screenshot


Comments

Avatar

Matthias on 2004-12-09 22:39 reply

OT: Gebruik jij ook

OT: Gebruik jij ook feedreader? Goed proggy, alleen jammer dat ie bepaalde ASCII tekens zoals bv. @ of de 'z' weigert wanneer je ze probeert in te tikken.

Avatar

TeRanEX on 2004-12-09 22:42 reply

@Matthias: ja ik gebruik

@Matthias: ja ik gebruik FeedReader :) het probleem dat je beschrijft heb ik precies nog niet ondervonden. Persoonlijk vind ik het vooral spijtig dat de ontwikkeling zeer traag gaat...

Avatar

Ben on 2004-12-10 14:08 reply

Totally offtopic en een

Totally offtopic en een beetje sluikreclame...:
Heb je Sage (http://sage.mozdev.org) al geprobeerd als nieuwslezer voor je feeds? Het is een extensie voor Firefox. Zeer handig om je feeds altijd bij de hand te hebben als je aan het surfen bent. Bijkomend voordeel: de feeds openen sowieso in FFx, en niet in IE. ;-)

Comment Atom Feed