Vimposter plugin voor jEdit

jEdit logo

Na mijn grote zoektocht naar de ultieme text-editor gebruik ik ondertussen al bijna een jaar jEdit als mijn vaste text-editor. jEdit is, wat mij betreft, de beste editor die je kan vinden. Het heeft een erg uitgebreid aantal features en is bovendien nog verder uit te breiden met macro's en plugins. Die Macro's worden overigens in Beanshell geschreven, wat een Javabean is die on-the-fly java-code interpreteert en uitvoert, wat best handig is omdat je niet weer eens een nieuwe taal moet leren. Ondertussen leer ik nog vrijwel iedere dag nieuwe dingen over jEdit.

Die andere editor waar ik het toen over had was vim. Zoals ik toen al zei sprak deze editor me ook wel aan, maar vanwege het totale gebrek aan een ?chte, gebruiksvriendelijke GUI is het daarmee toch niet echt iets geworden. Toch heb ik steeds het idee gehad dat ik die editor nog wel eens wilde leren, want om de een of andere reden intrigeert vi me. Ik denk dat dit komt vanwege de zeer lange geschiedenis die vi heeft. Het programma is immers voor het eerst ni 1976 geschreven. Toen zag de computerwereld er wel ?cht helemaal anders uit. Toch heeft vi al die jaren en evoluties overleefd. (En misschien moet je als ?chte geek wel gewoon met ofwel vi ofwel emacs kunnen werken...)

Ollie Rutherfurd is een tijdje geleden begonnen aan de Vimposter-plugin. Deze plugin moet de manier van werken in vi naar jEdit brengen. Op die manier kan je dus in jEdit de <ESC> toets gebruiken om in command-mode te komen, waar je dan je tekst kan bewerken aan de hand van commando's, zoals 'dd' om een lijn te verwijderen. Momenteel is de plugin nog in volle ontwikkeling, waardoor je hem nog niet in de plugin central zal vinden. Ik ben momenteel versie 0.6 aan het testen en het is toch al goed werkbaar. Natuurlijk spreek ik dan niet echt over de ondersteunde commando's vermits ik er (nog) vrijwel geen ken (het is immers m'n bedoeling om vanuit m'n vertrouwde jEdit een beetje vi te leren), maar wel over het feit dat je naast de vi-commando's ook nog steeds alle jEdit shortcuts kan blijven gebruiken. En dat laatste was een beetje een probleem met die andere vi-plugin voor jEdit die ik eens heb geprobeerd.

Comments

There are no comments.

Comment Atom Feed