Greasemonkey

De nieuwste hype in Firefox-land blijkt Greasemonkey te zijn. Greasemonkey is een extensie waarmee je eenvoudige script automatisch kan laten afvuren als je naar bepaalde websites surft. Deze scriptjes kan je gebruiken voor heel uiteenlopende zaken. Zo kan je de layout en/of gedrag van een website wijzigen, kan je 'bugs' in websites oplossen, banners verwijderen, of extra functionaliteit aan een website toevoegen. Een goed voorbeeld hiervan is een scriptje dat in Gmail een knopje toevoegt om berichten te verwijderen, zodat je niet steeds weer dat uitklapmenuutje moet gebruiken.

Zelf heb ik de extensie nog niet ge?nstalleerd omdat er op het eerste zicht nog geen scriptjes zijn die me echt nuttig genoeg leken. Toch lijkt het me een erg nuttige extensie omdat je hiermee eindelijk de informatie op een website kan bekijken/gebruiken zoals jij dat wil en niet zoals de maker/aanbieder dat wil. Greasemonkey zal pas echt interessant worden als ik weet hoe ik zelf scriptjes kan schrijven. Daarom zal ik een van de dagen Dive Into Greasemonkey, van Mark Pilgrim, maar eens door m'n printer duwen. Dan kan de pret beginnen.

Comments

There are no comments.

Comment Atom Feed