AxCrypt en TrueCrypt

AxCrypt en TrueCrypt zijn beiden Open Source programma's voor Windows die gegevens encrypteren. Beide programma's doen dat door gebruikt te maken van symmetrische encryptie. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen waardoor ze elkaar eigenlijk aanvullen.

AxCrypt

Met AxCrypt kan je op een makkelijke en snelle manier losse bestanden encrypteren. Wanneer je AxCrypt hebt geïnstalleerd volstaat het om rechts te klikken op het bestand en encrypt te kiezen. AxCrypt vraagt je dan een wachtwoord dat je hiervoor wilt gebruiken, en een bevestiging van dat wachtwoord. Het bestand wordt dan geëncrypteerd en krijgt als extensie .axx (juister: het bestand 'bestandje.odt' wordt hernoemd naar 'bestandje-odt.axx').

Het openen van geëncrypteerde bestanden gaat op enkele manieren. Als je zelf AxCrypt hebt geïnstalleerd kan je simpelweg op het .axx-bestand dubbelklikken. AxCrypt zal je dan naar het wachtwoord vragen en het bestand onmiddellijk in het juiste programma openen. Als je het bestand permanent wilt decrypteren klik je rechts op het .axx-bestand en kies je decrypt. Veel gemakkelijker zou het dus niet kunnen.

Als je AxCrypt niet hebt geïnstalleerd en dat ook niet wilt doen, kan je het losse AxDecrypt downloaden, wat niet moet geïnstalleerd worden. Het is overigens ook mogelijk om een executable te maken terwijl je het bestand encrypteert zodat AxDecrypt er al onmiddellijk mee inzit.

AxCrypt is erg handig als je op een eenvoudige manier een bestand wilt doorgeven, bijvoorbeeld via e-mail, dat gegevens bevat die je liever privé houdt (om welke reden ook). Een klein nadeel van AxCrypt hierbij is dan natuurlijk dat het symmetrische encryptie gebruikt. Hierdoor moet je het wachtwoord mogelijk op een onveilige manier doorgeven. Om deze reden zou het mooier geweest zijn moest AxCrypt assymmetrische encryptie gebruiken, bijvoorbeeld OpenPGP, maar dan zou het natuurlijk wel wat van z'n gebruiksvriendelijkheid verliezen, vermits iedere ontvanger dan eerst een PKI-sleutel zou moeten aanmaken...

TrueCrypt

In tegenstelling tot AxCrypt heeft TrueCrypt niet tot doel om losse bestanden te encrypteren. Met TrueCrypt kan je, al dan niet virtuele, schijven maken op je computer waarop alle data automatisch en op vrijwel transparante wijze wordt geëncrypteerd. Hierbij heb je de keuze om ofwel een hele partitie te encrypteren, of, zoals ik al zei, een nieuwe virtuele harde schijf te maken waarbij de data fysiek in één bestand zit op een andere schijf. Bovendien kan je geëncrypteerde schijven ook verbergen. Nadat je de geëncrypteerde schijf hebt 'gemount' door je wachtwoord in te voeren, merk je voor de rest vrijwel niets van het feit dat de data achter de schermen wordt geëncrypteerd/decrypteerd.

TrueCrypt is vooral nuttig om op een laptop een partitie te maken waarop je alle data zet. Op die manier is je data toch een stuk veiliger ingeval van diefstal of verlies...

Comments

There are no comments.

Comment Atom Feed