del.icio.us

Met klassieke bookmarks heb ik altijd al enkele problemen gehad. Ten eerste heb ik altijd het probleem dat ik een website waarvoor ik een bookmark maak vrijwel altijd in meerdere categorie�n wil thuisbrengen. Dit kan je natuurlijk oplossen door dezelfde bookmark in iedere categorie aan te maken, maar dat is nogal dom werk, of door er dan maar de beste categorie uit te kiezen. Meestal loste ik het op door de bookmark op de "bookmark toolbar" van Firefox te zetten, zodat dit na een tijdje een onoverzichtelijke rommelboel wordt.

Een tweede probleem is dat bookmarks op de computer zelf staan, waardoor je ze niet van overal via het internet ter beschikking hebt. Daarbij komt nog een ander probleem als je zowel een laptop en een desktopcomputer gebruikt. In dit geval moet je ofwel constant synchronizeren ofwel eraan wennen dat net die bookmark die je nodig hebt op je andere computer staat. Dit valt natuurlijk wel op te lossen met een extensie zoals Bookmarks Synchronizer te gebruiken.

De voorbije dagen echter heb ik, denk ik, de oplossing gevonden voor beide problemen. Die oplossing is del.icio.us. Natuurlijk kende ik del.icio.us al wel een tijdje, maar het zei me eigenlijk niet erg veel. Tot ik er enkele dagen geleden weer wat mee begon te spelen en "het licht zacht". Dat kwam hoofdzakelijk ook door enkele extensies rond del.icio.us. Maar eerst, wat is del.icio.us?

del.icio.us

del.icio.us is een "social bookmark manager". Dit wil zeggen dat je bookmarks online staan en iedereen jouw bookmarks kan bekijken. Mijn bookmarks kan je bijvoorbeeld bekijken op del.icio.us/teranex. Dit lost dat �ne probleem waarbij bookmarks op ��n computer staan al op. Maar dit is niet het enige sociale aspect aan del.icio.us. Naast bookmarks van iemand anders te bekijken, is het ook mogelijk om te kijken wie een bepaalde website heeft gebookmarked. Op die manier kan je andere mensen tegenkomen met gelijkaardige interesses als jezelf.

Het andere punt waar het allemaal om draait bij del.icio.us zijn tags. In plaats van een bookmark in ��n bepaalde categorie te duwen, plak je er enkele tags op, die je op het moment zelf eventueel nog kan bedenken. Zo zou je dus op deze pagina de tags del.icio.us article bookmarks kunnen plakken, terwijl iemand anders de pagina tagged met social-bookmarks artikel weblog jeroen. Dankzij tags wordt het andere probleem dus opgelost. Ook hierbij komt weer het sociale aspect naar boven omdat je per tag ook een verzameling van alle bookmarks kan bekijken zodat je eventueel via bookmarks van anderen interessante websites ontdekt.

delicious Firefox

De reden waarom ik niet eerder op de "del.icio.us-trein" ben gesprongen komt doordat ik niet alles altijd via een website wil doen. Dikwijls wil ik zaken, zoals bookmarks maken en gebruiken, rechtstreeks vanuit firefox doen zonder daarvoor eerst naar een website te moeten surfen en/of een bookmarklet te gebruiken.

post to del.icio.us
Een bookmark maken met de del.icio.us-extensie

Dit kan je echter oplossen met de del.icio.us-extensie voor Firefox. Deze extensie integreert del.icio.us op verschillende manieren in Firefox. Erg handig is de Post to del.icio.us-functie waarmee je via een dialoogvenstertje een bookmark kan posten en daarbij ook makkelijk tags kan kiezen, of eventueel nieuwe tags verzinnen.

Een andere leuke functie van de extensie is de sidebar waarmee je een lijst kan zien van al je tags en alle bookmarks die in een geselecteerde tag zitten. Op die manier kan je door je bookmarks bladeren zonder naar de website van del.icio.us te moeten surfen.

Foxylicious

Een andere leuke Firefox extensie is Foxylicious. Hiermee kan je al je del.icio.us bookmarks importeren als gewone bookmarks. Hierbij wordt er per tag een mapje aangemaakt en daarin de bookmarks met die tag gezet. Natuurlijk zal je dan wel vrij veel bookmarks verschillende keren hebben. (per tag dat je op een bookmark plakt een keertje, dus een bookmark met drie tags wordt drie keer ge�mporteerd). Op die manier heb je wel steeds een soort van back-up van je del.icio.us bookmarks, voor moest de website niet beschikbaar zijn of er andere dingen mislopen.

Wanneer je deze zaken nog combineert met Greasemonkey en zaken als BetterSearch wordt het allemaal nog veel leuker, maar dat is voor een ander verhaal (in de trend van mijn getunede google :-p )

UPDATE: Nog gevonden: Via extisp.icio.us kan je een erg mooie tagcloud krijgen van al je persoonlijke tags. Zie de mijne voor een voorbeeldje.

Comments

Avatar

Jonas Wouters on 2005-06-24 11:35 reply

Ik gebruik al een hele tijd

Ik gebruik al een hele tijd del.icio.us
Enige nadeel vind ik:
Na enige tijd heb je zoveel tags :) en dan post je gelijkaardige zaken met verschillende tags...

Avatar

TeRanEX on 2005-06-24 16:21 reply

[quote=Jonas Wouter]Na enige

[quote=Jonas Wouter]Na enige tijd heb je zoveel tags [:)] en dan post je gelijkaardige zaken met verschillende tags...[/quote]
Das inderdaad een probleem dat ik nu ook al ondervind. Het is echter niet zo'n heel groot probleem want je kan tags makkelijk samenvoegen door één tag te hernoemen naar een andere reeds bestaande tag. Dat is dan het beetje 'onderhoud' dat je af en toe eens moet doen...

Comment Atom Feed