Ik woon in Ekeren... naar mijn gevoel toch

Gisteres las ik op het weblog over Ekeren een interessant artikel: Respect voor de historische grenzen van de stad Antwerpen?. Het artikel behandelt de oorspronkelijke grenzen van Ekeren en hoe Ekeren alsmaar stukjes grond is kwijt geraakt. Zelf heb ik sinds mijn 3 jaar altijd in Ekeren gewoond, tot we vorig jaar een huis kochten. Dat ligt toevallig in de wijk Schoonbroek, waardoor we plots niet meer in Ekeren wonen maar in Antwerpen (3). Wij zijn echter voor zowat alles afhankelijk van Ekeren. De bibliotheek, de winkel, het café en jeugdhuis, ... Als mensen mij vragen waar ik woon zeg ik ook altijd Ekeren. Niet omdat ik niet wil zeggen dat ik eigenlijk in Antwerpen woon, maar gewoon omdat dat hetgene is dat er automatisch het eerste uitkomt. Naar mijn gevoel woon ik nog steeds in Ekeren en heb ik niets te maken met 't stad. Behalve dan dat ik plots op de luchtbal naar het districtshuis moet (waar de mensen overigens wel erg vriendelijk blijken te zijn). En dat we ook geen uitnodiging meer zullen krijgen voor de lentedrink van Ekeren (hoewel ik daar als ondervoorzitter van het jeugdhuis in Ekeren wel zal binnengeraken ;)).

Ik vraag me ook af hoe het juist zit als we binnen dit en enkele jaren zouden trouwen. Vermoedelijk moeten we dat dan op het stadhuis gaan doen. Dat zouden we erg spijtig vinden, want het park van Ekeren met het districthuis is zoveel mooier, gezelliger en dichter bij huis, dan het stadhuis waar we ons niet 'thuis' voelen.

Ik ben Ekerenaar en daar blijf ik bij

Update: Nog een interessante post over de situatie: De gemeentegrenzen van Ekeren voor en na 1929

Comments

Avatar

Leo Schrauwen on 2009-01-30 17:31 reply

Jeroen, Bedankt voor je

Jeroen,

Bedankt voor je leuke reactie op dit berichtje op mijn site over Ekeren.

Uiteraard ben ik onmiddellijk je berichtje komen lezen.
Ik denk dat veel Schoonbroekenaren en Rozemaaienaren (zal wel zo niet zijn) het gevoel hebben in Ekeren te wonen in plaats van in Antwerpen.

Of je naar de lentedrink mag gaan?
Ach, elk jaar kom ik mensen tegen die op Rozemaai wonen, dus dat zal wel zeker? Zeker als je van Tel 18 bent.

Wat je huwelijk betreft?
Tja, dat zal wel in het stadhuis moeten gebeuren. Wel een mooie zaal hoor, maar dan met verschillende koppeltjes samen en meer dan waarschijnlijk zitten jullie dan NIET op de voorste twee stoelen.

En inderdaad, het Veltwijckpark is wel een héél mooi park.

Leo Schrauwen

Avatar

Ruben on 2009-01-30 19:01 reply

Trouwen kan je toch gewoon

Trouwen kan je toch gewoon doen in de gemeente die je zelf wil? Of vergis ik mij?

Avatar

Vincent Ceulemans on 2009-01-31 17:50 reply

Tsja, ik woon nu al bijna 10

Tsja, ik woon nu al bijna 10 jaar in Averbode... maar ik blijf mij ook Ekerenaar voelen hoor. 't Trouwvraagstuk is bij mij wel enigszins opgelost ;)

Voor de kerkelijke huwelijken weet ik dat je normaal gezien in de parochie van één van de huwenden trouwt en anders de toestemming vraagt van de respectieve parochiepriesters om buiten de eigen parochie te huwen. Dat wordt voor zover ik weet vrij soepel toegestaan. Een goede reden helpt natuurlijk. (Alleen maar trouwen in dié kerk omdat 't "zo'n schoon kerk is", lijkt me inhoudelijk minder sterk... hoewel esthetische argumenten natuurlijk ook hun papieren hebben)

Avatar

teranex on 2009-02-01 15:47 reply

@Leo Je hebt overigens een

@Leo Je hebt overigens een erg interessant weblog :)
Trouwen (voor de gemeente) met meerdere tegelijk..? hmmm nog een exra reden om in Ekeren te willen trouwen :)

@Ruben trouwen (voor de wet) moet voor zover ik weet in de gemeente waar je woont. Voor de kerk kan je meestal kiezen (zie de reactie van Vincent)

@Vincent jij bent ondertussen al getrouwd in feite he :)
Het kiezen van de parochie zal niet zo'n probleem zijn denk ik want we voelen alletwee wel iets voor de kerk van den Bunt. André Claessens is zowel pastoor van onze parochie als van den Bunt en bovendien ken ik hem vanuit de raad van bestuur van het jeugdhuis. Niet dat we al concrete plannen hebben hoor. Als het zover is hoor je er nog wel van ;)

Comment Atom Feed