Ubuntu

Toen we meer dan 10 jaar geleden een pc in huis haalden draaide deze, vrijwel vanzelfspreken, windows. Windows 95 meer bepaald. Tegen de tijd dat ik een eigen pc kocht waren we al overgestapt op Windows 98 en na enkele jaren heb ik zoals vrijwel iedereen de overstap naar Windows XP gemaakt. Ik ben echter al altijd geïnteresseerd geweest in Linux. Eigenlijk dacht ik er in het 'windows 98 tijdperk' al over om Linux op m'n pc te zetten, maar toen leek het allemaal nog heel magisch en moeilijk waardoor het maar bij een idee bleef.

Toen de allereerste beta-versie van Ubuntu uitkwam heb ik me wel eens gewaagd aan het installeren hiervan. Er kwamen toen nogal veel positieve reacties op, dus ik hoopte dat ik hiermee mijn eerste stapjes in de wereld van GNU/Linux zou kunnen zetten. Spijtig genoeg had de setup een nogal fatale uitkomst. Ubuntu kon ik opstarten, maar mijn Windows XP was 'FUBAR' en ik was nog niet klaar om zonder Windows verder te gaan. Toen heb ik Linux dus maar weer aan de kant geschoven. Toen ik een nieuwe laptop kocht heb ik het weer eens geprobeerd met een nieuwere, stabiele Ubuntu, en hoewel dit geen fatale afloop meer had waren er toch nog wel problemen die het werken niet echt praktisch maakten.

In november was ik mijn trage windows XP beu genoeg om nog eens te beslissen om alles te formatteren. Een Windows wordt na verloop van tijd nu eenmaal traag, zeker na 3 jaar gebruik. Toen heb ik eigenlijk hals over kop besloten om er nu eens echt voor te gaan en enkel Linux te installeren. Ik had het vermoeden dat in die 4 jaar Ubuntu wel een pak beter zou geworden zijn. Bovendien is mijn gebruik van Windows-only software de voorbije jaren sterk afgenomen. Toen ik een lijstje maakte van de software die ik nodig heb kwam ik tot de conclusie dat het enige Windows-only programma dat ik nog nodig zou hebben My Phone Explorer was. Volgens het forum van dit programma draait dit via de Windows emulatie layer Wine. Software was dus geen enkele reden meer om niet over te stappen.

En zo begon het Ubuntu avontuur. Ik heb de ISO gedownload, op CD gebrand en de PC hiermee opgestart om al een eerste test te doen via de live CD. Alles leek te werken. Vervolgens heb ik vanuit Windows Ubuntu via Wubi geïnstalleerd. Met Wubi kan je Ubuntu installeren in 1 groot bestand, zonder dat je iets aan je partities moet veranderen. Er wordt ook een entry toegevoegd aan de Windows bootloader. Op deze manier kan je perfect een versie van Ubuntu op je pc installeren, zonder dat je iets aan je partities moet veranderen. Je verliest er alleen een heel klein beetje snelheid mee.

Na een week op deze manier Ubuntu gebruikt te hebben wist ik vrijwel zeker dat ik Windows niet mis. Toen heb ik een backup gemaakt van alle bestanden, mijn primaire partitie verwijderd en terug opnieuw ingedeeld en Ubuntu geïnstalleerd. Vrijwel alles werkte zonder problemen, zelfs mijn CD-brander die Windows plots niet meer wilde kennen. Ik kan alles doen wat ik op mijn pc wil doen, werkt zoals ik het wil, het dagelijks gebruik gaat vlotter en alles ziet er knapper uit (thx to compiz).

Frankenstein Laptop

Na een enkele weken kreeg ik het idee om eens te bekijken hoe moeilijk het zou zijn om een NetBoot op te zetten op mijn pc. De laptop die ik 4 jaar geleden kocht lag immers nog altijd ergens rond te slingeren. De reden hiervoor: een kapotte CD-drive, een gecrashte harde schijf, geen mogelijkheid om van USB te booten en een kostenplaatje van €230 voor de vervanging van de CD-drive. Je mag gerust zijn, voor mij geen Acer meer. De laptop kan echter wel booten van het netwerk. Na een uurtje gepruts met een manual vanop de Ubuntu Help site kreeg ik NetBoot aan de praat. Een kleine test met de laptop toonde aan dat deze effectief de setup van Ubuntu via het netwerk kon starten. Toen ben ik natuurlijk naar de winkel gesneld voor een nieuwe 2.5" harde schijf van €50. Na een uurtje was de laptop dan ook weer volledig terug onder de levenden, dankzij Ubuntu. Ook op de laptop draait Ubuntu vrijwel perfect. Enkel ACPI is een probleempje, maar dit is makkelijk op te lossen door dit uit te schakelen. Dit doe je door in /boot/grub/menu.lst de kernel parameter acpi=off toe te voegen. Het enige nadeel hiervan is dat je geen Wi-Fi kan gebruiken (wat ik eigenlijk bijna nooit gebruik tegenwoordig) en je kan de status van de batterij niet zien. Daar kan ik wel mee leven als ik mij bedenk dat ik voor €50 terug een werkende laptop heb :)

Comments

Avatar

famo on 2009-01-14 23:53 reply

Ook ik ben een trouwe

Ook ik ben een trouwe ubuntugebruiker, nu al bijna twee jaar lang. Ik heb er nog nooit spijt van gehad. Ik heb op 1 computer nog wel windows staan voor videobewerking, maar verder heb ik nooit de nood gehad om microsoft terug te gaan gebruiken...

Lang leve ubuntu!

Avatar

seppe on 2009-01-15 06:19 reply

Ubuntu is leuk, maar als

Ubuntu is leuk, maar als desktop systeem vind ik het toch niet helemaal top. Freedom of choice heeft ook een keerzijde: GTK vs QT, Gnome vs KDE. Stel dat je kiest voor Gnome, maar toch de voorkeur krijgt voor K3B (een QT programma) ... het ziet er 'alien' uit onder Gnome. Ik heb jaren lang GTK en Gnome 'mooi' gevonden, maar ik denk dat ik mezelf maar wat wijs maakte.

Ik heb juist de overstap gemaakt naar OS X. Het is zoals Linux (want het draait boven op UNIX), alleen is de UI deze keer wél uniform (en al de rest ook trouwens). Echt een tip! Je bent dan natuurlijk wel hardware gebonden aan Apple, en het is allemaal meer gesloten ... but it's worth it!

Mijn oude laptop draait trouwens nog steeds Ubuntu, en m'n servertje ook en doet dat prima!

Avatar

teranex on 2009-01-15 09:57 reply

@famo: altijd leuk om te

@famo: altijd leuk om te horen dat ik niet de enige niet-windows gebruiker ben in de geburen :) Ik heb overigens enkele weken geleden de PC van Tel 18 ook volledig opnieuw geïnstalleerd en deze draait nu ook Ubuntu.

@seppe: Eigenlijk vind ik GNOME toch wel 'mooi' ja, toch zeker met het Ubuntu theme. KDE heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt, omdat het me niet echt aanspreekt. Als ik screenshots van KDe bekijkt lijkt het mij altijd alsof ze overdreven fancy willen zijn en veel teveel opties en prularia willen toevoegen. Mijn desktop moet eenvoudig en overzichtelijk zijn. Ik vind dat de 'alien' look van QT applicaties onder GNOME eigenlijk nogal meevalt, maar tot hiertoe gebruik ik eigenlijk maar 1 QT applicatie (VirtualBox).
Ik geloof vast en zeker dat OS X er allemaal knap uitziet en dat alles perfect werkt, de 'hardware-lock-in4 spreekt me niet zo aan :)

Avatar

Ben on 2009-01-15 20:48 reply

Als je Gnome goed vindt, maar

Als je Gnome goed vindt, maar als het lichter mag, dan kan ik je Xfce aanraden. Gebaseerd op GTK+, maar het werkt stukken vlotter dan Gnome.

Avatar

teranex on 2009-01-15 22:44 reply

@den ben: had jij geen

@den ben: had jij geen game-machien met windows? :)

@Ben: ja xfce ken ik. Ik heb Xubuntu in een VirtualBox draaien om het eens uit te testen. Het is inderdaad ook wel tof, maar ik verkies toch de gewone Ubuntu precies.

Avatar

den ben on 2009-01-16 10:55 reply

yep, mijn game-machien is ne

yep, mijn game-machien is ne windows...
heb den overstap gemaakt, niet lang nadat ik die heb gekocht

bij wijze van 'test' heb ik me nadien ne macbook gekocht, en hoewel een fantastisch machien, niet echt geschikt voor games (integrated intel chip-set)

mijn volgende all-in machien zal nen imac of mss zelfs ne mac pro worden... en dien is wel geschikt voor games (hoewel ik in 'game' mode wel windows op zal moeten booten zolang niet alle games naar mac os geported worden; daarin zijn ze trouwens ook aan het verbeteren)

Comment Atom Feed