Talenfestival & FOSDEM

Talenfestival

Zaterdag hebben we het Talenfestival in Leuven bezocht. Hierop kon je met verschillende talen kennismaken in voorstellingen van telkens een uurtje. We hebben Oekraïens, Vlaamse Gebarentaal, Tshiluba en Esperanto gevolgd.

Het Oekraïens was best leuk om te volgen gezien onze geringe basiskennis van het Russisch. Het geschrift is voor het grootste deel hetzelfde en ook een groot stuk van de grammatica komt overeen. Wat mij als grootste verschil opviel is de andere uitspraak van verschillende letters.

De Vlaamse Gebarentaal werd gepresenteerd door twee mensen, een dove en een tolk. Ook dit was erg interessant omdat je onmiddellijk ook twee mensen in het echt in gebarentaal kon zien communiceren. Ik heb er ook van bijgeleerd dat de grammatica van gebarentaal helemaal niet overeenkomt met die van het Nederlands. Zo begint men in een zin bijvoorbeeld met het woord dat het grootste object beschrijft.

Tshiluba is een taal uit de Bantu-familie die in Congo wordt gesproken. Ik dacht dat Russisch moeilijk was, maar tegenover Tshiluba (en vermoedelijk dus ook andere Bantu-talen), is het niets. In Tshiluba kunnen woorden in 7, 12 of 18 klassen worden verbogen (niet iedereen telt de klassen op dezelfde manier blijkbaar). Als een woord, ik denk het onderwerp, in een bepaalde klasse moet verbogen worden moet meteen heel de zin in die klasse verbogen worden. Opmerkelijk is ook dat woorden aan het begin worden verbogen en niet aan het einde zoals wij gewend zijn. Verder kunnen woorden samengevoegd worden, waardoor je iets in de stijl van 'dat is de plaats waar hij het aan hen gegeven heeft' als één woord kan zeggen. Zoek dat maar eens op in het woordenboek!

Het talenfestival werd georganiseerd door Esperanto3000, waardoor je hier en daar ook mensen onderling in het Esperanto kon horen spreken. Zelf heb ik al wel een langere tijd het idee om het eens te leren en was dus ook erg geïnteresseerd om de voorstelling van het Esperanto te volgen. Aan het begin van de voorstelling vertelde de presentator het verhaal over de Rattenvanger van Hamelen in het Esperanto met behulp van een beamer zodat we de prentjes en tekst ook konden zien. Vervolgens kregen we vrijwel alle grammatica die het Esperanto rijk (of arm) is uitgelegd, en werd er afgesloten door het verhaaltje nog eens voor te lezen, waardoor echt wel duidelijk werd hoe relatief eenvoudig deze taal in elkaar zit. Je kan Esperanto trouwens ook online leren op Lernu!.

FOSDEM

Dit weekend was het ook weer FOSDEM, de Free and Open Source Developers' European Meeting. Op dit twee dagen durende evenement in de VUB worden enorm veel presentaties, workshops,... gegeven over allerlei zaken die met Open Source te maken hebben. Eigenlijk is het de JavaPolis Javoxx van de Open Source, maar dan volledig gratis. De presentatie die me het meeste interesseerde ging over IronRuby. Toen ik echter om 9u (op een zondag!) op FOSDEM aankwam bleek dat deze voorstelling was afgelast omdat de spreker ziek was. Kan gebeuren natuurlijk... Voorstellingen die ik wel heb kunnen volgen waren: de inleiding in de Ruby-room, Prawn, Wine, OpenSUSE on netbooks, Ext4 en een basis inleiding tot objecten, classes en modules in Ruby. Thunderbird3 had ik ook graag gevolgd maar de zaal zat al snel volledig vol.

Natuurlijk zijn er nog tal van bij-activiteiten op FOSDEM, zoals een PGP Keysigning-party. Ook staan er tal van standjes van verschillende Linux distributies en andere Open Source projecten zoals PHP, MySQL, Haiku etc. Zo ben ik even langs de stand van Ubuntu-be geweest en met de hulp die ik daar heb gekregen werkt wi-fi op m'n laptop nu ook als ACPI niet aanstaat! Het was dus een druk maar leuk en leerrijk weekend.

Comments

There are no comments.

Comment Atom Feed