Snarl, Notify-osd en Yip

Onder Windows gebruik ik al vrij lang Snarl. Dit is een open source programma om meldingen op het scherm te geven, net zoals Growl onder Mac OS X dat kan doen. Ook Ubuntu heeft hier vanzelfsprekend een equivalent voor. Sinds Ubuntu Jaunty is dit 'notify-osd'. Notify-osd heeft echter als kenmerk dat je niet op de meldingen kan klikken, maar er gewoon doorklikt. Volgens sommigen neemt dit alle functionaliteit weg van meldingen. Ik ben er echter wel fan van omdat ze op die manier enkel hun kerntaak uitvoeren: een melding laten zien. Verder heb je niet het probleem dat de melding soms in de weg staat en je ze moet toeklikken.

Sinds versie 2.2 van Snarl kan je het programma zo instellen dat het vrijwel exact notify-osd nabootst. Hiervoor moet je wel even in de instellingen van het programma prutsen. Zo moet je de positie van de meldingen veranderen, zodat ze rechts bovenaan het scherm komen ipv onderaan. Ook moet je de 'click-through' aanzetten. Dit doe je in de tab 'Apps'. Selecteer de applicatie en notification class waarvoor je de click-through wilt aanzetten, open de tab 'Advanced' en zet 'Show in view-only mode' op Yes. Dit moet je blijkbaar wel voor iedere application en class doen. Hierbij kan je wel 'Use the same settings for all notification classes?' op Yes zodat je het maar eenmaal per applicatie moet aanpassen.

screenshot screenshot

En nu ik toch over meldingen bezig ben: Yip. Als je Firefox gebruikt en vaak web-applicaties gebruikt kan het soms handig zijn als deze ook meldingen kunnen geven. Yip is hiervoor een extensie die perfect samenwerkt met notify-osd op Ubuntu en Snarl onder Windows. De website in kwestie moet deze meldingen wel ondersteunen, of ondersteuning ervoor kan door een userscript toegevoegd worden. Web applicaties die ik geregeld gebruik met ondersteuning voor meldingen zijn Filttr, Meebo en RoundCube (via een userscript).

Comments

There are no comments.

Comment Atom Feed