Avishai Cohen in De Roma

Een paar weken geleden ontdekte ik de site BandsInTown. Op deze website vind je enorm veel optreden van groepen en muzikanten. Niet enkel optreden in de VS, maar ook in Belgë en Nederland. Maar de echte 'killer'-feature van de website, is dat je hem aan je last.fm profiel kan linken. Op die manier kan je dus door gewoon naar je favoriete muziek te luisteren en te scrobblen helemaal automatisch geregeld een mailtje krijgen met optredens in je buurt. Het duurde dus maar 5 minuten tot ik zag dat Avishai Cohen op 4 februari optrad in De Roma.

Avishai Cohen is een Jazz bassist uit Israël en maakt echt enorm goede en moderne Jazz (dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening). Ik heb de muziek van Cohen ook toevallig leren kennen dankzij een foutje van de Media Markt. In hun systeem om CD's voor te beluisteren stond "Aurora" verwisseld met een andere CD, die ik op dat moment wilde beluisteren. Hoewel ik Aurora toen niet gekocht heb (wegens al een te grote stapel CD's om mee naar de kassa te lopen), heb ik de naam toen wel opgeschreven. Een tijd later heb ik Cohen op eMusic gevonden en heb er toen "Gently Disturbed" van gedownload. Dit is echt een heel erg goede en meeslepend album.

Toen ik dus op BandsInTown zag dat Avishai Cohen naar De Roma kwam was ik onmiddellijk overtuigd dat ik wilde gaan kijken. Ik was ook nog nooit in De Roma geweest dus dat was nog een extra reden. Als je in de buurt van Antwerpen woont en cultuur weet te appreciëren moet je daar in feite toch wel eens geweest zijn.

Gisteren was het dus de langverwachte avond. Het optreden duurde zo'n anderhalf uur en vloog echt voorbij. Er werden vooral stukken gespeeld vanop de recentste CD "Aurora" en enkele nieuwe stukken. Het was echt ENORM goed. Cohen speelde zelf natuurlijk op de contrabass en zong ook geregeld met zijn vrij speciale stem. Verder speelde Shai Maestro op de piano, Amos Hoffman op de oud, Itamar Doari op percussie (gebruikmakend van enkele speciale instrumenten die ik nog niet gezien had) en Karen Malka (zang) ook geregeld mee. De combinatie gaf geregeld een vrij oosters klinkend geheel waar ik tegenwoordig wel fan van ben. Geregeld ging het er ook wel heftig aan toe, waardoor het moeilijk was om op je stoel te blijven zitten. Het was echt wonderbaarlijk hoe al de muziekanten hun instrument beheersten en er volledig voor gingen. De drummer moest op een bepaald moment zelfs naar een rekje grijpen waar enkel symbalen en belletjes aan hingen omdat hij zo hevig bezig was dat het onderuit ging (hij had het nog net!). Alle muziekanten kregen ook geregeld de tijd en ruimte om volledig op zichzelf te spelen waardoor zeker niet alles enkel en alleen rond Cohen draaide.

Toen Avishai Cohen aankondigde dat het die avond de verjaardag van de pianist was begon de zaal natuurlijk happy-birthday te zingen. Hierop pikte Cohen op zijn eentje in met een heel knappe solo op bass, met het happy-birthday-deuntje mee in verwerkt.

Het optreden was dus een success. Nadat we thuiskomen heb ik meteen ook nog eens op eMusic gekeken en heb "Colors" gedownload. Ook dit is een heel goed album. En vandaag ben ik tussen de middag even snel naar de Media Markt gespurt omdat ik toch ook wel heel graag "Aurora" wilde hebben. Ook dit is een schitterend stukje muziek, hoewel het live inderdaad toch nog wel net dat ietsje beter klinkt. Maar dat is vermoedelijk met alle Jazz wel zo.

Comments

There are no comments.

Comment Atom Feed