Winamp2 + Winamp3 = ... WINAMP5!!!

Winamp is en blijft nog altijd de beste mediaspeler voor Windows. Ik gebruik hem al 2 a 3 jaar en heb nog geen moment getwijfeld of uitgekeken naar een ander programma. Toon de eerste alpha versie van Winamp3 uitkwam (ergens einde 2001 begin 2002 was dat denk ik) heb ik deze vol spanning dan ook meteen uitgetest. De alpha en beta versies zagen er erg veel belovend uit. Het probleem was, en is nog steeds, dat Winamp3 nog steeds een beetje in het Beta stadium lijkt. Geregeld crashed het programma of krijg je foutmeldingen die niet veelzeggend zijn. Desalnietemin is het toch mijn favoriete mediaplayer.

winamp screenshot
Vrij snel nadat Winamp3 officieel werd gelanceerd las ik op NSDN (Nullsoft Developers Network) ergens een artikel over een volgende weer volledig nieuwe versie van Winamp... toen had ik het gevoel dat ze bij Nullsoft hadden ingezien dat ze van hun nieuwe Winamp3 een zootje code hadden gemaakt en dat ze toch maar beter terug naar hun oude vertrouwde technologie teruggrepen (dit stond ook een beetje zo in het artikel).

Toen ik daarnet over het web surfte kwam ik op http://www.betanews.com/ terecht. En daar vond ik het: Winamp5 beta2!! De eerste screenshot van op deze pagina zag er al schitterend uit! Na wat verder zoek werk op het Nullsoft Forum vond ik verschillende artikels over Winamp5. Er is zelfs al een poll gestart over welke winamp je zal gebruiken in de toekomst!

Nu ik het een en ander heb gelezen over Winamp5 en hem zelf heb ge?nstalleerd begin ik het 'Winamp5 concept' te snappen:
Winamp5 is echt de bedoeling om de goede functies van winamp2 en winamp3 samen te brengen in een nog beter programma.winamp screenshot En dat is op het eerste zicht aardig goed aan het lukken, zelfs al is de huidige versie nog maar een beta.
Het programma start vrijwel evensnel op als Winamp2 (op dit punt scoorde winamp3 zeer slecht). De nieuwe skin is erg knap, duidelijk en zeer overzichtelijk, er zijn nu zelfs menu-balkjes zoals in iedere windows applicatie, wat de gebruiksvriendelijkheid zeer ten goede komt. Winamp5 is verder zo opgebouwd dat hij zowel 'geskined' kan worden met skins voor winamp2 als skins voor winamp3 (freeform skins). Ik heb dit natuurlijk uitgetest en met de _Mercury skin (voor Winamp3) werkt het in ieder geval perfect. Ik had zelfs de indruk dat het laden van de skin sneller ging dan in winamp3 zelf!
Als je Winamp5 een tijdje gebruikt merk je dat het zich volledig gedraagt als Winamp2: Mijn Logitech toetsenbord (met multimediatoetsen) ondersteunde Winamp3 maar dit werkt toch niet al te best. E?n van mijn eerste gedachten bij het installeren van Winamp5 was dat deze winamp zeker niet ging samen werken met mijn toetsenbord. Voor de zekerheid probeerde ik het toch maar en Jawel!! het werkt perfect! Winamp5 doet zich blijkbaar voor als winamp2 (ergens las ik ook dat de setup van WA5 de map van WA2 overschrijft, dus niet die van WA3).
Een ander belangrijk onderdeel van Winamp zijn natuurlijk de plug-in's. Omdat WA5 toch terug het meeste op WA2 trekt heb ik twee WA2 plugin's gedownload en deze werken perfect met winamp5. Ook de setups van de plugins herkennen Winamp5 alsof het winamp2 is!

Winamp5 wordt volgens mij ?cht de beste winamp ooit, hij loopt vlot en snel, is gebruiksvriendelijker dan ooit en voor een beta lijkt hij uitstekend te werken (maar dat kan je natuurlijk na een uur nog niet echt zeggen)

Nog enkele screenshots:
winamp screenshot Winamp5 met de meeste venster geopend
winamp screenshot Winamp5 met een WebTV geopend
winamp screenshot Het opties venster van Winamp5, vrijwel net hetzelfde als 'Good-old' winamp2

Comments

Comment Atom Feed