Europese introductie voor Linux-licenties van SCO

Ik had er al veel langer over willen bloggen maar vond er niet echt het geschikte artikel voor. Meestal belichtten de artikels slechts een klein onderdeel van heel de zever rond SCO.
Het komt er in het kort op neer dat SCO, die de intellectuele rechten bezit op UNIX, beweert dat er in Linux gestolen code zit vanuit UNIX. Hierdoor zou iedere Linux gebruiker dus een licentie moeten nemen bij SCO voor het gebruik van die stukken code. SCO heeft er ondertussen al een rechtzaak voor aangespannen tegen IBM. De verhalen zijn echter nogal ongeloofwaardig vermits Linus Torvalds (de maker van Linux), de verdachte code zelf zou geschreven hebben, zo zegt hij zelf.

SCO moest van de rechter dan ook de betrokken code laten zien aan IBM, maar dit wilden ze enkel achter gesloten deuren, met als motivatie dat dit anders inbreuk is op de intellectuele rechten. Hierdoor kwam de geloofwaardigheid van SCO natuurlijk nog meer in het gedrang.
SCO had bedrijven die Linux support aanbieden en er zeker van zijn dat het allemaal leugens zijn, uitgedaagd om een fonds op te richten waar de klanten van deze bedrijven financiele steun zouden kunnen krijgen indien ze voor de rechter werden gesleept door SCO. Een aantal bedrijven hebben dat dan ook gedaan (IBM, Intel,...)
Tussendoor hebben ze ook nog ergens beweerd dat de Gnu GPL geen wettelijke betekenis heeft, hoewel ze zelf ook software onder deze licentie hebben... het is het ??n of het ander h?.
Ik weet niet wat SCO heeft gezien in deze zaak maar ik hoop dat de ze er als verliezers uitkomen.
(Indien er delen niet juist zijn post dan de verbetering als commentaar)
ZDNet.be

Comments

Comment Atom Feed