Workrave: voorkom RSI

ScreenshotOmdat ik de examens serieus begin te voelen in mijn rug en armen van altijd maar achter de computer te zitten en/of aan mijn buro heb ik het anti-RSI programma Workrave ge?nstalleerd.
Ik had lange tijd geleden al eens gedacht om zo iets te installeren maar had het toen toch maar niet gedaan.
Vandaag is de download van de dag op ZDnet een freeware programma tegen anti RSI. Omdat dit programma gewone freeware is (voorzover vermeld op zdnet). Dus ging ik op zoek naar een open source versie en kwam uit bij workrave. ScreenshotWorkrave draait zowel op Linux als Windows (via de GTK+) en werkt op een vrij eenvoudige manier.
Het laat je af en toe micro-pauzes nemen en lange pauzes. micro pauzes kan je bijvoorbeeld iedere vijf minuten nemen en duren bijvoorbeeld 30 seconden. De bedoeling hiervan is dat je even eens niet aan de computer komt en je vingers etc dus even rust gunt.
Lange pauzes kan je bijvoorbeeld iedere 50 minuten nemen. Deze pauzes duren dan ook langer, bijvoorbeeld 10 minuten. Tijdens deze pauze krijg je ook eerst (mooie) tekeningen van oefeningen die je kan doen (armen bewegen etc). na enkele oefeningen krijg je dan gewoon een voortgangsbalk om te kijken hoe lang je nog pauze hebt.
ScreenshotOok kan je het programma in het oog laten houden dat je bijvoorbeeld niet langer dan 4u per dag achter de computer zit, houdt het statistieken bij over het aantal muiskliks, hoeveel meter je al met je muis hebt bewogen, hoeveel toetsen je al hebt getypt,...
Of ik het programma ga blijven gebruiken weet ik nog niet maar de eerste (lange) pauze daarstraks deed in ieder geval wel goed :-)

De workrave website: http://www.workrave.org
Er is ook een nederlandstalig brochure over het programma. (op de website vind je de brochure ook in andere talen)

Comments

Avatar

Maarten on 2004-01-15 16:29 reply

Kheb zoiets ook eens

Kheb zoiets ook eens geinstalleerd, en dat spring altijd op lastige momenten open...

Werd er zo gestresseerd van van al die pauzes dat RSI me wel gezonder leek... Maar tis wel waar, af en toe heb ik ook last van pols/schouder.

Comment Atom Feed