Softwarepatenten.be

Daarjuist kwam ik via de mailinglist van OpenStandaarden.be op Softwarepatenten.be. In de mailinglist werd deze organisatie als volgt voorgesteld:

Softwarepatenten.be is een recent opgericht forum, gesteund door ontwikkelaars, KMO's, academici en computergebruikers. Het is een ideologisch neutrale organisatie die volledig steunt op vrijwilligers. Er wordt nauw samengewerkt met de AEL (Association Electronique Libre), Vrijschrift.org, OpenStandaarden.be en FFII.
Er zijn immers plannen om in de Europese Unie softwarepatenten in te voeren, wat een zeer slechte zaak zou zijn. Een voorbeeld van wat voor effect dit zou kunnen hebben vind je ook op Softwarepatenten.be. Het gaat over een eenvoudige webwinkel die zomaar even 20 patenten zou schenden...
Softwarepatenten zijn met andere woorden dus zeer schadelijk voor de informatica, en vooral voor kleinere bedrijven. Je kan immers geen software meer schrijven zonder na te gaan of bepaalde onderdelen die je wilt maken niet mogelijk gepatenteerd zijn, wat bergen geld kost. Je kan natuurlijk ook kiezen om dit niet te controleren en zo geld uit te sparen, maar dan kan je wel eens een rechtzaak aangesmeerd krijgen van een of ander bedrijf dat het patent in bezit heeft...
Er is ook al langer een petitie tegen deze patenten, die ondertussen al ondertekend is door meer dan 10.000 Belgen (inclusief mij ;-)). Op 22 maart zal de petitie in ontvangst genomen worden door Fientje Moerman
Zie ook:
FFII
EuroLinux
Softwarepatenten.be
OpenStandaarden.be

Comments

Comment Atom Feed