Jabber clients

Nu ik hopelijk een beetje duidelijker heb gemaakt wat jabber nu juist is en je dit nu natuurlijk onmiddellijk wil proberen zal je een geschikte client moeten kiezen. Zoals ik al zei ben je immers volledig vrij om het programma waarmee je 'jabbert' zelf te kiezen en er is dan ook een hele reeks van zulke programma's waaruit je kan kiezen.
Om te beginnen kan je jezelf eerst afvragen of je met je nieuwe programma enkel jabber wilt gebruiken of met datzelfde programma dan ook maar ineens wilt kunnen inloggen op icq, msn, aim,... Indien je voor het tweede kiest, zodat je geen 37 verschillende programma's moet hebben openstaan, kan je nog eens een keuze maken. Ofwel kies je voor een programma dat vanzichzelf kan verbinden met alle netwerken, ofwel kies je een programma dat transports ondersteunt, maar dat moet de Jabberserver die je gebruikt wel transports aanbieden (meer info over transports en het verschil vind je onder andere op jabber.tk.

Screenshot Zelf verkies ik een programma dat ondersteuning voor de verschillende netwerken ingebouwd heeft. Een zeer goed programma hiervoor vind ik GAIM. Hoewel GAIM eigenlijk een linux programma is werkt het ook onder Windows als je GTK+ 2.0 installeert (dit wordt mee geinstalleerd), hoewel het programma wel eens durft crashen onder windows, wat sinds versie 0.76 al wel veel verbeterd is. Screenshot
Met GAIM kan je verbinden met Jabber, AIM, ICQ, Gadu-Gadu, IRC, MSN, TOC en Yahoo. Je moet natuurlijk wel een account hebben bij elk netwerk waarop je je wilt aanmelden. Bovendien is het ook mogelijk om met verschillende accounts op hetzelfde netwerk in te loggen, zodat je bijvoorbeeld met twee Screenshot verschillende msn accounts tesamen online kan zijn.
Mensen die gewoon zijn aan MSN Messenger zullen de Guifications plug-in zeker op prijs stellen. Deze voegt immers de gekende pop-upjes in de rechterbenedenhoek van het scherm toe aan GAIM.

Screenshot Een andere goede client voor Windows is Rhymbox. Met dit programma kan je enkel inloggen op het jabber netwerk (tenzij je via transports werkt, dan kan je ook andere netwerken gebruiken). Het programma ziet er wel vrij modern uit en je kan, in tegenstelling tot GAIM, een avator kiezen. Voor de 'gewone Windows-gebruiker' die al eens msn Screenshot heeft gebruikt (of misschien ook niet) en enkel jabber wil gebruiken (of twee programma's naast elkaar wil gebruiken) is dit denk ik wel een goede keuze. Hoewel op de website in de 'feature-list' typing notification stond heb ik dit niet gevonden en dat vind ik wel een negatief puntje aan het programma, je weet absoluut niet wanneer iemand een antwoord typt...


[Update] Ook Psi is een zeer leuke en h??l erg uitgebreide client die je zeker eens moet proberen. Ik heb ondertussen een cursusje geschreven over hoe je Psi kan gebruiken wanneer je achter een firewall zit.


Gerelateerd:

Comments

Avatar

TeRanEX on 2004-04-16 14:59 reply

Ja ik dacht het wel maar wel

Ja ik dacht het wel maar wel enkel de pro versie voor zover ik mij herinner...

Avatar

TeRanEX on 2004-04-16 15:02 reply

Hu hoe kan da nu? Ik heb mijn

Hu hoe kan da nu? Ik heb mijn antwoord op de maarten zijn commentaar 7 seconden eerder geplaatst.. der klopt precies iets ni... :D (of zien ik nu zo scheel?)

Avatar

Schatteke on 2004-04-16 18:56 reply

der is precies iet mis met de

der is precies iet mis met de maarten zijn klok (mss staat hij nog ni op zomeruur...)

Avatar

ByteWarrior on 2004-04-25 14:14 reply

Ik ben een

Ik ben een <a href="http://psi.affinix.com/>Psi... Dit programma is misschien een beetje overkill voor sommigen, maar ik vind het juist goed. Het is trouwens ??n van de eerste Jabbercli?nts met filetransfer (zit nu in cvs, komt in de 0.92 versie).

Psi ondersteunt ook encryptie dmv GnuPG. Heel handig als je op het netwerk van je bedrijf/school rustig wilt chatten ;-)

Avatar

TeRanEX on 2004-04-25 17:52 reply

Psi is inderdaad ook een erg

Psi is inderdaad ook een erg leuke Jabber client.

Op school is het de enige client die ik momenteel aan de praat heb gekregen (via http-polling).

Dankzij ons zeer goede systeembeheer op school, uhum, *niet dus*, is het echter ook moeilijk om Psi op school te gebruiken: het programma slaat alle instellingen in de map %UserProfile%\PsiData op. Normaal gezien zouden we op school echte roaming profiles moeten hebben waardoor ook deze map dus op onze 'H-drive' moeten staan (De H-Drive is ons persoonlijk station waar iedere student zijn bestanden op kan zetten). Dit gebeurt dus niet waardoor alle instellingen ergens op de C-schijf terechtkomen. Hierdoor moet je op iedere pc al de instellingen terug goed zetten en er ook aan denken om nadien de nodige bestanden van de C-drive te wissen, zoals eventuele chatlogs enzo.

Ik heb al geprobeerd om dit op te lossen via een Batch-bestand zoals hier (http://texturizer.net/firef...) wordt uitgelegd voor Firefox, maar tot hiertoe is het me nog niet gelukt :(

Avatar

ByteWarrior on 2004-04-25 21:13 reply

Ja, ook ik gebruik het op

Ja, ook ik gebruik het op school. Zeer handig :-) En ook bij ons werken ze met roaming profiles. Je kunt je PsiDataDir wel instellen. Plaats dit even in een batch file in je Psi dir

set PSIDATADIR=./PsiData

psi.exe

Dit zorgt ervoor dat je gegevens uit je map PsiData (in je Psi dir) gelezen worden en dat Psi gestart wordt. Werkt perfect hier :-)

Avatar

TeRanEX on 2004-04-26 09:14 reply

Heb juist het batch bestand

Heb juist het batch bestand geprobeerd en het werkt inderdaad :D

Als http-polling url gebruik ik daarvoor http://jabber.zim.net.au/cg... Het verbinden duurt wel vrij lang en via SSL duurde he zo lang dat ik er niet echt op wilde wachten, maar het lijkt te werken :D

De tweede lijn van het batch bestand heb ik wel veranderd in 'start psi.exe', op die manier sluit het cmd-vensterke nadat psi.exe is gestart.

Avatar

ByteWarrior on 2004-04-26 11:39 reply

Ik ben blij dat het werkt

Ik ben blij dat het werkt :-)

HTTP polling hoef ik niet te gebruiken in school. De poorten 5222 en 5223 (de 'jabberpoorten') zijn niet geblokkeerd.

Wel bedankt voor je tip van 'start psi.exe'. Ik moest nog altijd het cmd venster sluiten, met jouw tip is ook dat probleem van de baan :-D

Avatar

TeRanEX on 2004-04-26 12:23 reply

Mja als ik hier voor de proxy

Mja als ik hier voor de proxy server socks 5 of http connect probeer te gebruiken krijg ik bij de ene een foutmelding en de andere blijft gewoon duren, waaraan dit juist ligt weet ik niet.

Dat van die 'start ...' weet ik ook nog maar net vanop de firefox tips pagina op texturizer.net (http://texturizer.net/firef...) :wink:

Comment Atom Feed