Jabber

jabber status indicator JID: teranex@jabber.org
Sinds 2 weken heb ik een Jabber ID zodat ik aan instant messaging kan doen via Jabber en het werkt best wel leuk!
Mensen die Jabber niet kennen zullen zich nu misschien afvragen waarom we in godsnaam nog een instant messaging systeem nodig hebben terwijl we al MSN Messenger, ICQ, Yahoo, AIM, ... hebben?
Het probleem is echter dat de huidige grote IM netwerken eigendom zijn van één bedrijf en je dus volledig gebonden bent aan dat bedrijf (bijvoorbeeld msn van microsoft). Zo kan je bijvoorbeeld niet met icq chatten met iemand die msn gebruikt, ofwel moet je beide icq gebruiken, ofwel beide msn. Dit komt omdat de verschillende netwerken gesloten standaarden gebruiken die eigendom zijn van dat ene bedrijf.
Vergelijk dit met e-mail. Stel je het volgende voor: je hebt een e-mail adres bij yahoo.com en wil een e-mail sturen naar iemand met een hotmail.com adres. Zou het niet erg belachelijk zijn als je eerst zelf een hotmail.com adres zou moeten registreren om naar je contactpersoon te kunnen mailen, vanwege het andere netwerk/bedrijf? Neen een mail sturen van yahoo.com naar hotmail.com werkt gewoon. Zonder meer. En dat komt omdat e-mail bestaat uit open standaarden, die niet van één bepaald bedrijf zijn.
Jabber Powered

Het doel van Jabber is om de open standaard voor Instant Messaging te zijn. Met Jabber maakt het dus absoluut niet uit welk programma je gebruikt om te chatten, je kan vrij kiezen uit een steeds groeiende lijst van clients. Ook de server kan je zelf kiezen, of je kan zelfs je eigen server opzetten, zodat je helemaal van geen enkel bedrijf meer afhankelijk bent.
Jabber biedt echter nog meer mogelijkheden dan de standaard Instant Messaging voorzieningen. Juist omdat het een open standaard is kan het ook voor andere doeleinden gebruikt worden dan puur chatten. zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een plug-in te schrijven voor Nucleus die mij onmiddellijk een berichtje stuurt wanneer er een reactie op mijn weblog wordt gezet. Een makkelijkere en vooral snellere manier bestaat denk ik niet.

Sinds ik Jabber gebruik verdient dit Instant Messaging netwerk absoluut mijn voorkeur!

Nuttige links:
Jabber Software Foundation (stelt de open standaard op)
Jabber.tk/ (nuttige info voor beginners)
Losderover (nog meer nuttige info voor beginners)
Amessage.info (een bekende/veelgebruikte jabber server)
Cobnet (een uitgebreidere uitleg over het nut van Jabber)

Gerelateerd:

Comments

Avatar

Schatteke on 2004-04-15 18:49 reply

en is makkelijk als je niet

en is makkelijk als je niet gestoord wil worden ;-) der is toch bijnan niemand online want bijna niemand gebruikt het...

Avatar

ByteWarrior on 2004-04-25 14:08 reply

Jabber wint wel degelijk aan

Jabber wint wel degelijk aan bekendheid. Het probleem in de Lage Landen is dat iedereen zo hard 'verslaafd' is geraakt aan dat ene grote softwarebedrijf.

Ik verwacht een gestage groei van het aantal Jabbernauten. De Jabbercli?nts worden alsmaar intu?tiever. En dat kan alleen de (Jabber)gemeenschap ten goede komen!

Avatar

NoSo on 2004-04-26 12:24 reply

mooi mooi ik ga dat

mooi mooi ik ga dat binnenkort ook eens proberen ;-) ziet er wel degelijk uit. Had moeten kiezen jaar geleden zoiets denkik tussen Trillian en Jabber, uiteindelijk is Trillian betalend geworden en eigenlijk is dat niet veel soeps ... misschien eens iets nieuws proberen ... ;-)

Avatar

vidajo on 2004-06-16 15:36 reply

Ik gebruik PSI en daarin

Ik gebruik PSI en daarin draai ik ook ICQ en het heel stoute MSN. Nu word ik heel de dag door drie systemen gestoord;-)
Maar die drie systemen draaien wel in ??n programma zonder reclame!

Avatar

TeRanEX on 2004-06-16 20:52 reply

Ja Psi is inderdaad een zeer

Ja Psi is inderdaad een zeer leuke client, die ik bovendien aan de praat krijg op school :-) Hier thuis gebruik ik echter Gaim.
Ik heb onderaan het artikel nog wat links gezet naar andere articles op die blog ivm jabber en psi enzo ;-)

Comment Atom Feed