PEAR coding standards en phpCodeBeautifier

Screenshot Onlangs las ik in één of ander computertijdschrift een artikel over "php voor later", met verschillende tips over hoe je met php kon programmeren op een manier dat je code zo hergebruikbaar mogelijk is.
Eén van de zaken die aan bod kwamen waren PEAR en de PEAR coding standards.
PEAR is een open source project dat veelgebruikte extra klassen maakt voor php. Iedereen kan hiertoe bijdragen, op voorwaarde dat je code perfect voldoet aan de coding standards.
Deze PEAR coding standards is een verzameling van regels die tot in de details specifieëert hoe je code eruit moet zien: hoeveel spaties moet je inspringen, moet er een spatie tussen if en ( enzovoort. Dit opdat alle code er hetzelfde uit zou zien en ook héél overzichtelijk zou zijn.
Je code overzichtelijk houden is natuurlijk zeer belangrijk, zeker als je in groep aan iets werkt, dat heb ik met ons groepswerk goed kunnen ondervinden. Daarom heb ik enkele dagen geleden de PEAR coding standards bekeken en blijkbaar voldoet mijn codeerstijl er, op een paar puntjes, vrij goed aan :-) dus ben ik van plan om te proberen mij er in de toekomst volledig aan te houden. Toevallig kwam ik een paar dagen later in een zoekresultaat van Google phpedit.net tegen. Behalve de open source PHPEdit IDE om php-scripts te schrijven vind je er ook phpCodeBeautifier, en enkele andere open source tools voor php.
Met phpCodeBeautifier wordt code schrijven volgens de PEAR coding standards wel heel makkelijk. Zoals je in de screenshot kan zien, open je in phpCodeBeautifier een php bestand en zet het programma alles ordelijk zoals jij het wilt, aan de hand van een set regels. Op de opties pagina vind je tevens hoe je de instellingen moet zetten om de ouput te laten voldoen aan de coding standards. Echt wel handig!
Om het nog makkelijker te maken heb ik mijn set met de PEAR-regels online gezet: PEAR.ini. Plaats dit bestand in de map 'Configs' van het programma, en kies in de opties voor de PEAR set.

PHPEdit zelf lijkt mij ook wel een goede IDE voor php, en spreekt me veel meer aan dan Zend studio. Spijtig genoeg heb ik enkel nog maar, de al vrij oude, versie 0.6 kunnen uittesten omdat in de installer van versie 0.8 een bug zit waar ik last van heb... Op het forum vertelde men mij verder dat versie 1.0 binnenkort uitkomt...

Comments

Avatar

TeRanEX on 2004-05-18 23:48 reply

Met nog eens naar de

Met nog eens naar de screenshot te kijken heb ik gezien dat er precies nog een foutje in mijn instellingen zit, of een foutje in het programma: requestVar ('trackback_ping_url'); had moeten worden veranderd in requestVar('trackback_ping_url'); en dat is dus niet gebeurd...

Comment Atom Feed