NetBeans of Eclipse?

Vorig jaar kregen we op school al Java en gebruikten we daarvoor Borland JBuilder. Borland JBuilder heb ik nooit echt graag gebruikt dus ging ik toen al op zoek naar een andere Java IDE. Zo kwam ik terecht bij NetBeans, een Open Source IDE, gesponsord door Sun.

Ook dit schooljaar mogen we weer van Java genieten, maar nu gebruiken we IntelliJ. Op zich is dit al een v??l beter programma dan JBuilder, maar het heeft als grote nadeel dat het commercie?el is (een studenten licentie kost al gauw ?99).

Nu heb ik nooit echt veel gewerkt in NetBeans, dus kan ik niet echt zeggen of het programma minder of meer kan dan Intellij. NetBeans heeft bijvoorbeeld een GUI Editor, terwijl de refactoring mogelijkheden van Intellij dan weer uitgebreider lijken. Maar er is echter nog een andere speler in het spel: Eclipse. Ook Eclipse is een open source Java IDE, gesponsord door IBM. Ik heb dit programma nu net ge?nstalleerd en het ziet er ook h??l erg degelijk uit en spreekt mij vanaf de eerste minuut eigenlijk meer aan dan NetBeans...

En nu zit ik dus met het probleem: welke IDE is het beste, werkt het leukste/beste/handigste en vooral ook, in welke IDE moet ik m'n tijd steken? In het volledig leren gebruiken van een programma als NetBeans of Eclipse kruipt immers aardig wat tijd, dus doe ik dat liever voor een programma waarvan ik weet dat het binnen bedrijven ook wordt gebruikt. Waarschijnlijk zullen zowel Eclipse als NetBeans in de bedrijfswereld gebruikt worden, maar de vraag is natuurlijk, welk programma wordt het meeste gebruikt? Of is er nog een andere IDE die wordt gebruikt?

E?n ding meen ik mij te herinneren van een spreker over Java van vorig jaar op school: op het bedrijf waarvoor hij werkte werd Eclipse gebruikt en hoewel Netbeans ook een goede IDE is dacht hij dat Eclipse de strijd zou winnen... Als je deze GoogleFight bekijkt zou dat inderdaad wel eens kunnen kloppen ook...

Vergelijkende screenshots: (links NetBeans 4.0beta2, rechts Eclipse 3.1M2)
Screenshot Screenshot

Comments

Avatar

W. on 2004-10-13 19:11 reply

niet twijfelen:

niet twijfelen: Eclipse.

Wordt idd gesteund door IBM, en lijkt dan ook erg fel op hun WSAD (WebSphere Application Developer). In het 3e jaar TI op KdG krijg je in het vak Nieuwe Evoluties (mocht dit nog bestaan tenminste) normaal gezien de kans om met WebSphere te werken.

Ook steeds meer bedrijven schakelen ook over op Eclipse (enfin, dit is toch wat ik ervaar).

Avatar

gorik on 2004-10-13 19:42 reply

heb een jaar met Eclipse

heb een jaar met Eclipse gewerkt, is ??n van de betere IDE's momenteel.
Bovendien zijn er massa's plugins beschikbaar, voor alles en nog wat.
JBOSS heeft zelf ook een plugin geschreven voor interactie met haar applicatie server.
Tegenwoordig gebruik ik wel IntelliJ omdat het werk dat nu eenmaal beslist.

Avatar

TeRanEX on 2004-10-13 22:12 reply

@W: voor zover ik weet

@W: voor zover ik weet bestaat dat vak niet meer, maar als je kiest voor de richting "OO Programmeren en Webapplicaties" (en dat ga ik kiezen :-)) krijg je idd wel de kans om met WebSphere te werken denk ik.

@Gorik: dat er ?rg veel plugins beschikbaar zijn had ik inderdaad al ondervonden her en der op het WWW. JBoss krijgen we normaal gezien ook in "OO Programmeren en WebApps", dus dat is vast en zeker al mooi meegenomen :-)

Avatar

Peesjee on 2004-11-02 19:21 reply

Misschien late reaktie en ben

Misschien late reaktie en ben je reeds met Eclipse of NetBeans begonnen, maar in mijn opinie moet NetBeans niet onderdoen voor Eclipse. Wat ik mij soms stoor aan Eclipse is de soms verwarrende Modal/View/Perspective op de zaken en ik verlies soms tijd door al die buttons en tabs (zal wel aan mij liggen). Met de UI van NetBeans kan ik ongeveer alles doen wat ik wil. Het enige minpunt dat in mijn hoofd opkomt is dat NetBeans meer geheugen nodig heeft en dus op sommige machines minder vlot kan draaien (alhoewel op mijn portable met 512MB RAM het vlot draait).

Wat je ook kiest, het zijn beide heel goeie IDE's hoor...

Avatar

TeRanEX on 2004-11-02 19:29 reply

ik heb inderdaad ondertussen

ik heb inderdaad ondertussen een keuze gemaakt en dat is Eclipse geworden. Persoonlijk vind ik het programma vlotter werken dan NetBeans (kwestie van hulp tijdens het programmeren etc), oogt het programma mooier (vanwege SWT ipv Swing) en de verschillende perspectieven vind ik persoonlijk juist overzichtelijker (eens je het doorhebt althans, want in het begin is het héél erg onoverzichtelijk).

Maar NetBeans is inderdaad ook vast en zeker een goede IDE

Avatar

Deddiekoel on 2004-11-13 11:11 reply

Is er ook een GUI editor voor

Is er ook een GUI editor voor Eclipse?
Ik ben momenteel met NetBeans aan het werken (4.0 beta) en dat bevalt me prima. Ik hoop wel dat de J2EE pack snel uitkomt, want daar wil ik ook mee aan de slag.

Maar Eclipse oogt zeker interessant maar ik zou dan wel graag ook een GUI editor hebben die zo goed werkt als die van NetBeans.

Avatar

JOLY ROGER on 2005-03-20 17:37 reply

Hoe kan ik het programma

Hoe kan ik het programma NetBeans IDE 4.0 verwijderen uit mijn pc?

Ik heb al meerdere keren geprobeerd maar het lukt niet

Comment Atom Feed