Belgische Creative Commons Licenties

Creative CommonsCreative Commons is een, van oorsprong Amerikaanse, organisatie die licenties opsteld die kunnen gebruikt worden om je creaties, zoals teksten, muziek en tekeningen, mee te verspreiden. Ze geven veel meer rechten dan het normale copyright, daarom wordt er ook vaak over 'copyleft' geproken. Creative Commons heeft voor ieder wat wils: er zijn licenties voor muziek, tekst, video, ... en je kan ook kiezen in hoevere je de 'gebruikers' van jouw creatie vrijheid wil geven. Zo kan je kiezen dat je werk mag gekopieëerd worden, maar dat ze er niets aan mogen wijzigen en het niet voor commercieële doeleinden mogen gebruiken. Als je wat meer vrijheid wil geven kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je gebruikers wel de vrijheid te geven om je creatie zelf te bewerken (op voorwaarde dat jouw naam als oorspronkelijke autheur bewaard blijft).

Tot voor kort was er één probleem: de licenties waren opgemaakt voor de wetgeving van de USA. Dat probleem wordt nu opgelost door de Belgische versies van de licenties waaraan wordt gewerkt. De eerste licentie is dit weekend verschenen: Naamsvermelding – NietCommercieel - GelijkDelen.

Dit weblog valt overigens al vanaf zijn ontstaan onder deze licentie

Comments

There are no comments.

Comment Atom Feed