Carnaval in Steendorp

Op weg naar de popverbrandingHet voorbije weekend was het carnaval in Steendorp. Dit is echter geen carnaval zoals we het hier in Ekeren kennen. Het Steendorpse carnaval is zo'n beetje het Aalst in het klein (dat vermoed ik toch want ik ben nog nooit in Aalst geweest ;)).

Het hele gebeuren begint vrijdag met het kindercarnaval, waarop de kinderen zich kunnen uitleven. Zaterdag-middag is er vervolgens de stoet. Deze stoet is niet helemaal hetzelfde als de stoet die ik gewend ben. In onze stoet krijg je eerst een hele reclame stoet voorgeschoteld en nadien alle ganzerijders van het land. In Steendorp daarentegen wordt de stoet ingeleidt door 'den belleman', gevolgd door de prinsewagen. Daarna volgen alle wagens van de verschillende carnavalswagens. In die carnavalswagens wordt duidelijk veel tijd gestoken want, in tegenstelling tot hier in Ekeren, zijn het elk jaar andere en toch zeer mooie wagens.

Nadat de stoet doorheen je straat is getrokken en je de nodige zakken convetti in je kraag gekapt hebt gekregen gaan veel mensen iets drinken in één van de café's. Aan de drukte merk je echt dat Carnaval erg hard leeft in Steendorp.

Zondag is het meestal wat rustiger, dan is het immers stoet in Rupelmonde, het naburige dorp.

Wie dacht dat het na het weekend al gedaan was heeft het mis. Maandag avond is het kroegentocht. Daarbij is het de bedoeling dat iedereen die eraan meedoet zich verkleed. Vermits vrijwel iedereen dit ook doet en de kroegen ook daadwerkelijk overvol zitten is het een héél kleurrijke gebeurtenis, die voor velen tot de vroege uurtjes duurt. Voor sommigen duurt ze zelfs tot dinsdag middag!

Hoe de echte carnavalvierders het blijven uithouden is me een raadsel, maar dinsdagmiddag rond vier uur is het al weer feest. (sommigen zijn dan nog maar enkele uren thuis van de kroegentocht...). Om 5 uur wordt namelijk het einde van Carnaval gevierd door de 'popverbranding'. Om de mensen hiervoor op te trommelen rijdt de prinsenwagen het hele dorp rond zodat men kan volgen naar het gemeenteplein, waar de verbranding plaatsvindt. Hierbij is het ook traditie dat de mannen zich als "vuil jannetten" verkleden, de zogenaamde "matsjoefelen", wat een erg leuk schauwspel oplevert :)

Steendorp mag dan een zeer klein dorpje zijn, als het op Carnaval aankomt kunnen ze er wat van!

Zie ook en dit online fotoalbum waar al enkele jaren foto's opstaan van carnaval in Steendrop.

UPDATE: Vicky heeft nu ook haar fotokes online gezet

Comments

Comment Atom Feed