TaskSwitchXP Pro

Via Linkdump #2 op Karma's devblog ontdekte ik TaskSwitchXP Pro 2.0. TaskSwitchXP vervangt het standaard 'alt-tab'-dialoogje in Windows waarmee je snel tussen je openstaande programma's kan "switchen". Dat standaard dialoogje is voldoende om de basisfunctie te bieden, maar ondertussen zijn we in het jaar 2005 en kan dat dingetje toch wat verbetering gebruiken. Microsoft weet dit zelf ook want bij de Powertoys vind je "Alt-Tab Replacement". Dit klein tooltje vervangt het alt-tab dialoogje door een versie die screenshotjes laat zien van de applicaties, zodat het veel visueler is. Ik heb Alt-Tab Replacement een tijdje geprobeerd maar het wisselen tussen twee programma's vertraagde hierdoor erg hard. Zo'n overzicht met screenshotjes is immers enkel handig als je even moet zoeken welk openstaand programma je ook weer nodig had. Dikwijls wil je echter gewoon terug naar het vorige door even kort op Alt+Tab te drukken en dan wil je natuurlijk dat dit gewoon zo snel mogelijk gebeurt zonder verdere poes-pas.

TaskSwitchXP Pro 2.0

TaskSwitchXP vervangt het Alt-Tab-dialoogje op een vergelijkbare manier, maar doet dat met meer stijl dan Alt-Tab Replacement. Het biedt veel meer opties en bovendien blijft het switchen tussen twee programma's even snel werken als met het standaard alt-tab-dialoogje (dat is toch wat ik tot hiertoe heb ondervonden). Onder de opties vind je onder andere mogelijkheden om het uiterlijk van het dialoogje aan te passen, de preview-eigenschappen etc. Bovendien kan je ook speciale regels maken voor applicaties (of zelfs specifieke vensters van programma's) om ze uit te sluiten van alt-tab of om er geen screenshot van weer te geven.

Ook erg handig is de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Tab (aanpasbaar vanzelfsprekend). Hiermee krijg je een Alt-Tab venster dat enkel de vensters toont van het actieve programma. Dat is bijvoorbeeld makkelijk wanneer je verschillende documenten tesamen hebt openstaan in je tekstverwerker en je naar een ander document wilt switchen.

Nog een andere zeer leuke functie is het minimalizeren van programma's naar het systeemvak. Hiervoor gebruik ik al geruime tijd het closed-source, gratis 4t Tray Minimizer. Er zijn wel enkele Open Source varianten te vinden maar ik ben zo gewend aan het rechts klikken op de minimalizeer-knop dat ik het toch maar bij 4t Tray Minimizer hield. TaskSwitchXP kan je echter zo instellen dat het net als 4t Tray werkt: rechts klikken op de mimize-knop of Shift+Esc en het programma minimalizeert naar je systeem vak. Handig!

O ja, TaskSwitchXP is Open Source, maar dat had je waarschijnlijk al door ;)

TaskSwitchXP Pro 2.0 - enkel vensters van ??n programma

Comments

Avatar

Ben on 2005-04-18 21:13 reply

Dat ziet er mij een handig

Dat ziet er mij een handig programmaatje uit voor als ik nog eens XP moet gebruiken. Onder Linux gaat het natuurlijk al sowieso wat vlotter, met meerdere bureaubladen, maar soms kan XP me toch nog verbazen (allez, sommige programma's toch ;-) ).

Avatar

Koen Item on 2005-04-25 13:56 reply

Geweldig toolken...

Geweldig toolken... Merci

Enneuh. proficiat me uwen t-shirt! You deserve it

Avatar

Adnan Kananda on 2006-02-17 20:50 reply

Weet iemand hoe ik dit kan

Weet iemand hoe ik dit kan uninstallen? Ik heb het geprobeerd met de installer maar dan komt de originele alt-tab niet terug.

Comment Atom Feed