Digg!

Ondertussen lees ik toch al ruim twee jaar dagelijks slashdot (/.). Voor de mensen die slashdot niet zouden kennen: het is één van de grootste weblogs ter wereld, vooral gericht op "nerds" en "geeks". De slogan is dan ook "News for Nerds". Iedereen die dat wil kan artikels schrijven en inzenden bij slashdot, waarna ze worden geaccepteerd en geplaatst, of geweigerd. Dit heeft zo z'n voordelen, maar ook een groot nadeel: Slashdot is zo groot dat er meestal verschillende items over hetzelfe feit worden ingezonden, waarvan er natuurlijk maar één wordt geplaatst. Wordt je artikel niet gekozen dan is dat pech van de verloren tijd..

Vrij recentelijk is er echter een 'concurrent' voor slashdot opgedoken, met name Digg.com. Digg bestaat al een tijdje, maar tot vorige week was de bedoeling en werking van de site me niet geheel duidelijk. Digg werkt een beetje op een gelijkaardige manier als slashdot, met het belangrijke verschil dat er geen eindredactie is, zoals bij slashdot, die de uiteindelijke artikels selecteert. Bij Digg gebeurt deze selectie door de gebruikers zelf. Iedereen stuurt items in en iedereen kan deze items "diggen", wat er eigenlijk op neerkomt dat je ervoor stemt om het artikel op de voorpagina te krijgen.

Een ander verschil is dat het bij Digg eerder draait rond links met een kort artikeltje bij (in de stijl van bookmarks), Bij slashdot draait het eerder om de artikels zelf, waarin één of meerdere links inzitten (dat is toch mijn ervaring).

Een derde punt van verschil, is de look-and-feel. Digg is duidelijk Web2.0 stijl, met de nodige effectjes en AJAX-spulletjes. Slashdot daarentegen heeft nog steeds die oude lelijke layout. (hier komt in de nabije toekomst wel verandering in). Digg ziet er dus een pak frisser uit dan slashdot.

Een punt waar de twee sites sinds kort wel op elkaar gelijken is het feit dat ze er beiden in slagen om andere servers door de knieën te doen gaan. Dit staat ook wel bekend als "geslashdotted worden". Wat dus wil zeggen dat er een link op slashdot naar je site staat en dat je server het hoge bezoekersaantal niet aan kan en neergaat. Nu kan je site dus ook nog eens "gediggdotted" worden...

Het is natuurlijk ofwachten of slashdot z'n grootste positie zal kunnen behouden, of deze misschien zal moeten afgeven aan Digg. Volgens mij gaan beide sites mooi naast elkaar blijven bestaan. Er bestaan trouwens al leuke sites die Digg en slashdot combineren, zoals diggdot.us (waarbij ook del.icio.us nog eens betrokken wordt) en diggvsdot, waar je de "concurrentie" tussen Digg en slashdot op de voet kan volgen.

Comments

There are no comments.

Comment Atom Feed