Full Circle Magazine

Het Full Cirlce Magazine is een online tijdschrift dat iedere maand verschijnt en hoofdzakelijk artikels bevat die iets met Ubuntu te maken hebben. Omdat ik tegenwoordig nogal veel op de trein zit, zo'n 2 uur per dag, heb ik een tijdje terug alle 20 edities die momenteel verschenen zijn op mijn laptop gezet. Op die manier heb ik wat leesvoer op de trein. Vanaf editie 13 staat er een korte cursus in over The Gimp, waar de basis wordt uitgelegd om foto's te bewerken met The Gimp.

Hoewel ik The Gimp al verschillende jaren op m'n PC heb staan, ken ik er eigenlijk bitter weinig van. Zowat het enige wat ik er tot hiertoe mee deed was het bijsnijden van foto's en tekeningen. Tot daar mijn kennis... Ik was dus wel geïnteresseerd om eens wat meer te leren over The Gimp en heb de 8 verschillende episodes de voorbije weken doorgenomen. De artikels gaan niet echt diep in op de onderwerpen en raken maar aan een hele kleine fractie van de mogelijkheden van The Gimp maar het is wel een leuke introductie. Zo weet ik nu bijvoorbeeld hoe je één object in een foto zijn kleur kunt laten behouden en al de rest in het zwart/wit zetten. Voor de kenners is dat vanzelfsprekend a piece of cake, maar voor een beginner als mij was het een hele openbaring!

Het resultaat kan je hier zien: gimp. De foto is er overigens eentje dat ik heb getrokken op onze tweede reis naar Rusland in één van de straatjes van het erg mooie Suzdal (Су́здаль). Hier en daar zijn er stukjes van de auto, vooral het wiel, hun kleur kwijt, maar 'Gimpen' op een schokkende trein met enkel een touchpad is dan ook niet eenvoudig...

Nu ik deze basis heb doorgenomen ga ik mijn del.icio.us toch nog eens opentrekken en de andere Gimp-cursussen die ik daar al lang geleden heb ingestoken eens doornemen.

Comments

Avatar

Tim on 2009-01-27 20:47 reply

Met The Gimp foto's proberen

Met The Gimp foto's proberen bewerken is zoals met een lepel proberen vlees te snijden. Een absoluut kutprogramma vergeleken met Photoshop.

Comment Atom Feed