Een huis kopen, 't is niet gelijk naar den bakker gaan

Sinds vanmiddag zijn Tine en ik de trotse eigenaars van een eigen huis. We hadden nooit gedacht dat we zo snel een huis zouden kopen, we wonen immers nog maar 7 maanden samen. Maar ja, als je een huis tegenkomt dat vrijwel perfect aan je wensen voldoet zijn er eigenlijk niet veel redenen waarom je het aan je neus voorbij zou laten gaan, denk ik.

Het huis is een halfopen bebouwing, met een gezellig, niet al te groot tuintje, een voortuintje, een diepe garage, een grote living, 3 slaapkamers, een kelder en een zolder (met vaste trap, dus binnen 10 a 15 jaar perfect in te richten voor een van ons 'klein mannen', toekomst toekomst ;) ). Gezien de huidige prijzen van de huizen hadden we ook nooit gedacht dat we een huis van die grootte ooit zouden kunnen kopen. De badkamer en keuken zijn wel aan vernieuwing toe (voor binnen een paar jaar) en er ligt geen centrale verwarming. Dat zal waarschijnljk de prijs wel wat naar beneden gehaald hebben.

Vanzelfsprekend was dit voor ons allebei de eerste keer dat we een huis kochten. En er komt toch wel heel wat bij kijken. Zeker omdat we nog niet echt op zoek waren naar een huis en we dus ook nog geen enkele informatie hadden ingewonnen op voorhand. Het heeft ons wel enkele slapeloze nachten bezorgd. Die slapeloze nachten hebben we overigens vooral te danken aan het immo-kantoor, 'Sinjoor Kempen'. Als ik een goede raad mag geven, blijf zover mogelijk uit de buurt van dat kantoor. In de week nadat we onze koopbelofte hebben getekend hebben ze ons verschillende keren op een verschrikkelijk opdringerige wijze gebeld om te horen hoe het zat met onze lening. De dag dat we uiteindelijk onze compromis zouden tekenen gingen ze zelfs zo ver om het tekenen daarvan tot na het weekend te verzetten. Dit omdat dan onze termijn voor het al-dan-niet verkrijgen van de lening verstreken was. Probleem was ook wel dat de termijn waarin, volgens de aankoop-belofte, de compromis moest getekend worden, ook verstreken was.

Nog onprofessioneler was de melding "KLEIN BESCHRIJF!" op hun site. Natuurlijk was het geen klein beschrijf. Al goed wist onze notaris ons dit tijdig te vertellen en hadden we een ruime marge ingerekend tijdens het bieden. Maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen hier toch wel zwaar door in de problemen kunnen komen als blijkt dat ze ineens €10.000 meer op tafel moeten leggen. Toen we de compromis gingen tekenen vroegen we hoe ze aan klein beschrijf kwamen en vertelden ze ons vol overtuiging dat ze dat op het aanslagbiljet van de huidige eigenaar hadden gezien en dat het bedrag lager was dan €700. Natuurlijk is dat bedrag lager dan €700, dat is namelijk het bedrag dat er dient betaald te worden, maar niet het Kadastrale Inkomen. Ik kan niet geloven dat een immo-kantoor zoiets niet weet of kan opzoeken. Als ze zoiets echt niet weten zijn het amateurs. En als ze het wel wisten zijn het gewoon bedriegers. Ach ja, waarschijnlijk zullen alle immo-kantoren zulke praktijken wel toepassen... Bovendien waren we wel de jongste kopers ooit bij Sinjoor Kempen, vandaar waarschijnlijk dat ze nog eens extra wantrouwig waren.

Uiteindelijk zijn we nu dus officiëel eigenaar van ons eigen huisje. Op de sleutel moeten we wel nog drie weken wachten. De huidige eigenaar heeft de sleutel van haar nieuwe woonst pas op 21 mei, en iemand op straat zetten is, in onze ogen, not-done.

Comments

Avatar

machteld on 2008-05-08 09:01 reply

alvast nen dikke proficiat.

alvast nen dikke proficiat. Maar misschien moet die naar je bank gestuurd worden, want dat zijn voorlopig de eigenaars van je huis ;-)

Avatar

moosability on 2008-05-09 16:13 reply

Proficiat Jeroen! Wij

Proficiat Jeroen!

Wij weten welke rompslomp het kopen van een grond met zich kan meebrengen. Wij zeiden 20 december 2007 ok wij kopen de grond. Nu op 26 mei zal de grond uiteindelijk van ons zijn.

Avatar

TeRanEX on 2008-05-13 13:38 reply

@Ruben_ het huis staat op de

@Ruben_ het huis staat op de grond waar het zo'n 49 jaar geleden werd gebouwd ;)
In de wijk Schoonbroek in Ekeren

Avatar

Ruben_ on 2008-05-13 14:36 reply

Is het huis dan wel

Is het huis dan wel geïsoleerd?

Wij hebben ook een tijdje gezocht, maar in ons budget zaten enkel woningen van in de jaren 50 of ouder die niet geïsoleerd zijn.
En met al die global warming dingen en passiefhuizen etc etc etc lijkt me dat toch niet echt ideaal.

En dan hebben we gisteren maar een appartement gekocht :-)

Avatar

seb on 2008-05-15 16:37 reply

Proficiat met uw huis. Ik heb

Proficiat met uw huis. Ik heb er ook net een gekocht met m'n vriendin, en er komt idd nen hoop bij kijken. Wij hebben het geluk gehad om het niet via een immo te moeten kopen.

Het enige probleem dat wij hebben is dat we nog net klein beschrijf hebben en dat het kadaster 2 maanden tijd heeft om dit te herbekijken. Spannend, want dat kan ons dus 10k meer of minder kosten/opleveren :)

Avatar

TeRanEX on 2008-05-20 11:19 reply

@Ruben_: Proficiat met het

@Ruben_: Proficiat met het appartement! Op de isolatie hebben we niet echt heel erg hard gelet, maar het was er wel steeds lekker warm. Nu wonen we in appartement in een huis van 1904. Daar merk je wel dat isolatie toen nog niet echt op punt stond, dus het gaat er voor ons zowiezo al beter op worden :)

@Seb: Jij ook proficiat met de aankoop! ik duim voor je klein beschrijf :)

Avatar

Ruben_ on 2008-06-12 16:29 reply

Wij zijn trouwens nog steeds

Wij zijn trouwens nog steeds voor een lening aan het zien, en ik heb er echt dik de pest in :( Dat is voor mij echt het vervelendste stuk aan het kopen van een huis... Maar ja, het moet gebeuren natuurlijk...

Avatar

TeRanEX on 2008-06-16 14:19 reply

Ja die lening was inderdaad

Ja die lening was inderdaad niet echt leuk... De maanden tussen ons bod en uiteindelijk het tekenen van de akte vond ik eigenlijk het minst leuke. Eens je daardoor bent wordt het allemaal veel 'plezanter' :)

Avatar

Jeremy on 2008-07-11 01:41 reply

Gefeliciteerd met de aankoop

Gefeliciteerd met de aankoop van uw woning! Als een huiseigenaar is een leuke ervaring. Beste wensen voor een gelukkig leven in uw nieuwe woning.

Comment Atom Feed