Mijn eerste Nucleus Plugin: NP_InternetTime

Eindelijk! Mijn allereerste plugin voor Nucleus, het schitterende CMS waar dit weblog op draait :-)
De plugin toont de tijd waarop een Item en/of reactie werd gepost als Swatch Internet Time (.beat).
Swatch heeft de dag opnieuw ingedeeld, maar deze keer in 1000 gelijke 'beats'. Bovendien zijn er geen tijdszones meer zodat je nooit moet omrekenen.


De plugin vind je op mijn wiki: http://wiki.budts.be/NpInternetTime

Distributed Authentication met Jabber

Een paar dagen geleden ontdekte ik nog een andere toepassing van Jabber: distributed authentication.
Ik wilde bij mozbrowser.nl een account aanmaken en daar zag ik dat je ook gewoon kan inloggen met je jabber account als je dat hebt. Vanaf dat je dit één keertje hebt gedaan heb je dus een account bij mozbrowser, zonder dat je dus moet registreren. Na wat zoeken zag ik dat dit een unieke functionaliteit is van het Drupal CMS, waar mozbrowser.nl blijkbaar op draait.
Deze manier van inloggen deed me erg denken aan het (geflopte?) .NET Passport van Microsoft. Waarom geflopt? Met een .NET Passport hang je immers volledig vast aan één bedrijf (en of dat nu microsoft is of niet doet hier niet ter zake) en voor de software ontwikkelaars is het enorm duur om het te mogen gebruiken in software. (nee hoor dit heb ik niet zelf bedacht maar op één of ander weblog gelezen)
Van deze mindere punten aan het .NET Passport heeft Jabber natuurlijk geen last want het …

Jabber clients

Nu ik hopelijk een beetje duidelijker heb gemaakt wat jabber nu juist is en je dit nu natuurlijk onmiddellijk wil proberen zal je een geschikte client moeten kiezen. Zoals ik al zei ben je immers volledig vrij om het programma waarmee je 'jabbert' zelf te kiezen en er is dan ook een hele reeks van zulke programma's waaruit je kan kiezen.
Om te beginnen kan je jezelf eerst afvragen of je met je nieuwe programma enkel jabber wilt gebruiken of met datzelfde programma dan ook maar ineens wilt kunnen inloggen op icq, msn, aim,... Indien je voor het tweede kiest, zodat je geen 37 verschillende programma's moet hebben openstaan, kan je nog eens een keuze maken. Ofwel kies je voor een programma dat vanzichzelf kan verbinden met alle netwerken, ofwel kies je een programma dat transports ondersteunt, maar dat moet de Jabberserver die je gebruikt wel transports aanbieden (meer info over transports en het verschil vind je onder andere op jabber.tk.

Screenshot Zelf verkies ik een programma dat ondersteuning voor …

Jabber

jabber status indicator JID: teranex@jabber.org
Sinds 2 weken heb ik een Jabber ID zodat ik aan instant messaging kan doen via Jabber en het werkt best wel leuk!
Mensen die Jabber niet kennen zullen zich nu misschien afvragen waarom we in godsnaam nog een instant messaging systeem nodig hebben terwijl we al MSN Messenger, ICQ, Yahoo, AIM, ... hebben?
Het probleem is echter dat de huidige grote IM netwerken eigendom zijn van één bedrijf en je dus volledig gebonden bent aan dat bedrijf (bijvoorbeeld msn van microsoft). Zo kan je bijvoorbeeld niet met icq chatten met iemand die msn gebruikt, ofwel moet je beide icq gebruiken, ofwel beide msn. Dit komt omdat de verschillende netwerken gesloten standaarden gebruiken die eigendom zijn van dat ene bedrijf.
Vergelijk dit met e-mail. Stel je het volgende voor: je hebt een e-mail adres bij yahoo.com en wil een e-mail sturen naar iemand met een hotmail.com adres. Zou het niet erg belachelijk zijn als je eerst zelf een hotmail.com adres zou moeten registreren om …

noso weblog: Wonderbaarlijke Tekeningen

Dit zijn inderdaad best wel knappe tekeningen!
noso weblog

Eerste keer 'ge-key-signed'

Ik heb daarnet voor de eerste keer keys gesigneerd met GnuPG samen met Jef Pober. Het was best wel leuk en leerrijk om te doen, maar je moet er toch wel even bij nadenken omdat het uit een aantal stappen bestaat.
Maar wat is keysignen om te beginnen? En wat is GnuPG?
GnuPG is een implementatie van OpenPGP, wat de open standaard is van PGP (Pretty Good Privacy). Het is een systeem (ontwikkeld door Phill Zimmerman) waarmee je e-mails en bestanden digitaal kan ondertekenen en/of encryptioneren (zodat niemand anders het kan openen). Om dit te kunnen doen maak je zelf een publieke (public) en een geheime (private) sleutel aan. (dit in tegenstelling tot vergelijkbare systeem waar je zo'n sleutel ieder jaar moet kopen).
Net door het feit dat je zelf een sleutel maakt en iedereen dit kan doen kan een persoon bijvoorbeeld ook een sleutel maken waarmee hij zich uitgeeft voor iemand anders en zo het systeem misbruiken.
Om dit op te lossen kunnen PGP gebruikers elkaars sleutels ondertekenen …

THG: Linux Migration: met WLAN oplossing?

Op Tom's Hardware Guide is het tweede deel verschenen van een How-To voor het migreren van Windows naar Linux, zo las ik op Slashdot.
Toon ik in de vlucht het eerste deel bekeek viel mijn oog onmiddellijk op het stuk over 'Hardware Compatibility' en dacht daarmee natuurlijk direct aan mijn wireless netwerkkaart waarvoor geen Linux drivers zijn... En mogelijk heb ik nu eindelijk een oplossing gevonden :-)
In de how-to staat te lezen dat er inderdaad meerdere fabrikanten zijn die geen drivers maken voor linux, maar er bestaat een wrapper zodat je de windows drivers kan gebruiken :-D
Dat moet ik zeker en vast uittesten! Ik moet alleen nog eens veel tijd en moed zoeken om de Linux draad terug op te nemen... maar het komt wel weer een serieuze stap dichterbij, een pc zonder internet is immers als een caf? zonder bier :-)
Migrating from Windows to Linux, Part 1: Preparation
Migrating From Windows To Linux: Part 2

Breedster


My Breedster profile
Af en toe wat ontspanning kan geen kwaad. Breedster is daar een leuk spelletje voor.
Je bent een insect en moet eten, af en toe 'afvalstoffen uitscheiden' en op elkaar kruipen :-D.
Je kan enkel meedoen als ook echt geboren wordt. Mijn papa is Jef Pober en Charis.
Nog iemand die geboren wil worden?

Mijn persoonlijke homepage

Ik heb er een lange tijd aan gewerkt maar uiteindelijk staat mijn Homepage dan toch online :-).
Het is een vrij zakelijke website met mijn CV en een lijstje van projecten en publicaties, zowel in het Nederlands als Engels (daarom heeft het onder andere zolang geduurd ;-))
De tweede reden waarom ik er zolang aan heb gewerkt is omdat ik de standaarden tot in de puntjes heb proberen volgen. De website is volledig XHTML 1.1 valid, CSS 2.0 valid, gebruikt semantische html waar mogelijk en zou normaal gezien ook moeten voldoen aan de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) Triple A :-)
Je vindt de website hier: http://budts.be/jeroen/

desktopman

dit is wel grappig: desktopman
via Xiffy