Married and a new job!

As you might have read on my Twitter, I got married two weeks ago. My wife - it still feels strange to say :) - is the most wonderful girl on this planet, and far beyond.

Our marriage really was a day which i will remember for the rest of my life. Everything was perfect. Obviously a few small things went wrong, like arriving at the church without the bridal bouquet (doh!), but we really enjoyed the day!

For those interested, our wedding dance was Beste Banaan by Kommil Foo. Our DJ was DJ Patrice, who really did a wonderful job! A DJ who gets nearly everybody on the dancefloor knows his art! Even people which I never expected on the dancefloor suddenly were shaking their butts off. The people from De Vleeshoeve served us one of the best BBQs I have ever tasted. Also the icecream from Gelati Van Houcke was really tasty. And thanks to some friends, our reception also was great (thx guys!!)!

I'm becoming an Inuit

While most of …

Avishai Cohen in De Roma

Een paar weken geleden ontdekte ik de site BandsInTown. Op deze website vind je enorm veel optreden van groepen en muzikanten. Niet enkel optreden in de VS, maar ook in Belgë en Nederland. Maar de echte 'killer'-feature van de website, is dat je hem aan je last.fm profiel kan linken. Op die manier kan je dus door gewoon naar je favoriete muziek te luisteren en te scrobblen helemaal automatisch geregeld een mailtje krijgen met optredens in je buurt. Het duurde dus maar 5 minuten tot ik zag dat Avishai Cohen op 4 februari optrad in De Roma.

Avishai Cohen is een Jazz bassist uit Israël en maakt echt enorm goede en moderne Jazz (dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening). Ik heb de muziek van Cohen ook toevallig leren kennen dankzij een foutje van de Media Markt. In hun systeem om CD's voor te beluisteren stond "Aurora" verwisseld met een andere CD, die ik op dat moment wilde beluisteren. Hoewel ik Aurora toen niet gekocht heb (wegens al een te …

Snarl, Notify-osd en Yip

Onder Windows gebruik ik al vrij lang Snarl. Dit is een open source programma om meldingen op het scherm te geven, net zoals Growl onder Mac OS X dat kan doen. Ook Ubuntu heeft hier vanzelfsprekend een equivalent voor. Sinds Ubuntu Jaunty is dit 'notify-osd'. Notify-osd heeft echter als kenmerk dat je niet op de meldingen kan klikken, maar er gewoon doorklikt. Volgens sommigen neemt dit alle functionaliteit weg van meldingen. Ik ben er echter wel fan van omdat ze op die manier enkel hun kerntaak uitvoeren: een melding laten zien. Verder heb je niet het probleem dat de melding soms in de weg staat en je ze moet toeklikken.

Sinds versie 2.2 van Snarl kan je het programma zo instellen dat het vrijwel exact notify-osd nabootst. Hiervoor moet je wel even in de instellingen van het programma prutsen. Zo moet je de positie van de meldingen veranderen, zodat ze rechts bovenaan het scherm komen ipv onderaan. Ook moet je de 'click-through' aanzetten. Dit doe je in de tab …

Nieuwe PGP key

Een paar dagen geleden las ik op Debian Administration een artikel over het uitfaseren van SHA-1 in OpenPGP. Dit is nodig omdat de veiligheid van SHA-1 niet meer volledig gegarandeerd is.

Sinds ik Linux gebruik had ik mij al eens terug op OpenPGP willen toeleggen om het terug te gebruiken, al was het maar om de Ubuntu Code of Conduct te kunnen ondertekenen. Dit leek me dus het perfecte moment om ineens een nieuwe sleutel te genereren die hopelijk toch wel een aantal jaren moet mee kunnen. In het artikel wordt gesuggereerd om een 2048 bits RSA (sign-only) sleutel te maken, maar ik heb ervoor gekozen om maar ineens voor de 4096 bit RSA (sign-only) sleutel te gaan. Daarbij nog een 4096 bit RSA (encryption-only) subkey en een fototje en we zijn gesteld. Mijn nieuwe PGP key heeft als id 610DB834 gekregen.

De gegevens van de oude key:

pub  1024D/8B7B774A 2003-12-03
   Key fingerprint = 97A4 641E AE0A 4068 B78D F530 1F4E 3017 8B7B 774A
uid         Jeroen Budts <jeroen*lightyear.be …

Kommil Foo

Vorige week donderdag zijn we naar de voorstelling 'Wolf' van Kommil Foo in de Arenberg geweest. Het was de eerste keer dat ik Kommil Foo live zag, maar omdat we thuis vrijwel alle CD's en DVD's hebben was ik er vrij zeker van dat heel erg goed ging zijn. En dat was het ook!

Soms was de rode draad nogal moeilijk om te volgen, maar dat neemt niet weg dat we ons geregeld krom hebben gelachen. Nu we de voorstelling hebben gezien kunnen we de nieuwe CD/DVD die we thuis al sinds kerstmis hadden liggen eindelijk ook bekijken en beluisteren. We vonden het allebei nogal dom om al naar de show te kijken op DVD of de muziek te beluisteren op CD als je weet dat je enkele maanden live gaat kijken. Het heeft soms wat moeite gekost om hem toch stiekem niet op te zetten, maar gelukkig is het toch gelukt.

Implicit conversions in C#

Yesterday I came across an interesting article: What's the opposite of Nullable. While the solution for Non-Nullability is interesting, the reason i'm blogging this is because the article also used a C# feature which i didn't know of: implicit conversions.

And guess what? Today I had a situation where I could use these implicit conversions. My app reads data from a CSV-file, so all the input are just strings. Until now that was just fine. However, at one part of my code I had to process one of the fields which has a fixed format. Say a field is a phonenumber and i need the country-prefix. So I created a PhoneNumber-class like this:

public class PhoneNumber
{
 private readonly string _number;

 public PhoneNumber(string number)
 {
   if (!new Regex(PHONE_NUMBER_REGEX).IsMatch(number))
   {
     throw new ArgumentException("Invalid phone number", "number");
   }
   _number = number;
 }

 public string Prefix
 {
  get { return GetPrefixFromNumber(...); }
 }
}

Now it is possible to create a (helper-)method in another class to get the prefix like this (this is just a simple example):

public …

Techdays

Gisteren mocht ik voor het werk een dagje van de Microsoft Techdays bijwonen. Het was de eerste keer dat ik naar een Microsoft-event ging en had me eerlijk gezegd aan veel show en weinig inhoud verwacht. In sterk contrast tot JavaPolis Devoxx, waar er veel inhoud en weinig show is. Achteraf bekeken viel dit eigenlijk enorm goed mee. Enkel de keynote ging er wat over. Een Developer Evangelist of Regional Director moet echt niet als één of andere superster worden aangekondigd met loeiharde muziek en lichtshow, maar dat is mijn mening natuurlijk.

Na de keynote heb ik de sessie over C# 4.0 gevolgd en dat was erg interessant. C# 4.0 belooft weer een versie te worden om naar uit te kijken. Eén van de nieuwe features is het dynamic keyword. Dit zorgt ervoor dat je methodes op het object kan oproepen waarbij de compiler niet checked of deze effectief bestaan. De check wordt pas 'at runtime' gedaan. Dit is erg handig om te integreren met andere talen zoals …

ASP.NET MVC 1.0 Quickly

Today I was pretty surprised when going through my feeds to read that a friend of mine, Maarten Balliauw, has a written a book. The title of the book is ASP.NET MVC 1.0 Quickly:

It’s been quite a job, but there it is: Packt just announced my very first book on their site. It is titled “ASP.NET MVC 1.0 Quickly”, covering all aspects ASP.NET MVC offers in a to-the-point manner with hands-on examples. The book walks through the main concepts of the MVC framework to help existing ASP.NET developers to move on to a higher level. It includes clear instructions and lots of code examples. It takes a simple approach, thereby allowing you to work with all facets of web application development. Some keywords: Model-view-controller, ASP.NET MVC architecture and components, unit testing, mocking, AJAX using MS Ajax and jQuery, reference application and resources.

I always thought, and still think, that writing a book is a massive amount of work. Therefore i really …

Weekendje Praag

Dit weekend hebben we nog eens een bezoekje gebracht aan Praag. Met een kortingsbon van bij de maaltijdcheques hadden we een goedkoop vliegtuig ticket gekocht en we konden logeren bij een Tsjechische vriendin van Tine. Toen we op de luchthaven aankwamen zagen we dat ons vliegtuig met 45 minuten vertraging zou vertrekken. De geruchten gingen dat de vliegtuigmaatschappij waar we mee vlogen op de rand van het faillisement staat en dat ze 9 vliegtuigen tekort hebben. Uiteindelijk hebben ze dan toch een Bulgaars vliegtuig gevonden waarmee we veilig en wel in Praag zijn geraakt.

Hoewel ik 8 jaar geleden al wel eens in Praag was geweest op eindejaarsreis, herinnerde ik mij toch niet veel meer van de stad. Met onze Praagse vriendin hebben we vooral veel door de stad gewandeld om het globale stadsbeeld te bekijken. Aangevuld met aardig wat pub-bezoekjes om af en toe terug op te warmen. Vrijdagavond zijn we ook nog eens goed in het nachtleven gedoken om al de vrienden en vriendinnen te leren kennen de …

Talenfestival & FOSDEM

Talenfestival

Zaterdag hebben we het Talenfestival in Leuven bezocht. Hierop kon je met verschillende talen kennismaken in voorstellingen van telkens een uurtje. We hebben Oekraïens, Vlaamse Gebarentaal, Tshiluba en Esperanto gevolgd.

Het Oekraïens was best leuk om te volgen gezien onze geringe basiskennis van het Russisch. Het geschrift is voor het grootste deel hetzelfde en ook een groot stuk van de grammatica komt overeen. Wat mij als grootste verschil opviel is de andere uitspraak van verschillende letters.

De Vlaamse Gebarentaal werd gepresenteerd door twee mensen, een dove en een tolk. Ook dit was erg interessant omdat je onmiddellijk ook twee mensen in het echt in gebarentaal kon zien communiceren. Ik heb er ook van bijgeleerd dat de grammatica van gebarentaal helemaal niet overeenkomt met die van het Nederlands. Zo begint men in een zin bijvoorbeeld met het woord dat het grootste object beschrijft.

Tshiluba is een taal uit de Bantu-familie die in Congo wordt gesproken. Ik dacht dat Russisch moeilijk was, maar tegenover Tshiluba (en vermoedelijk dus ook andere Bantu-talen …