Bestanden synchroniseren met Unison

Nu ik mijn laptop weer aan de praat heb gekregen en zowel m'n desktop PC als m'n laptop Linux draaien heb ik de manier waarop ik deze synchroniseer nog eens herbeken en aangepast. Toen mijn beide PC's windows draaiden maakte ik gebruik van Subversion, om de bestanden op de Desktop en Laptop te synchroniseren. Dit werkte vrijwel perfect om op beide PC's alle betanden te hebben en had als extra voordelen dat er een geschiedenis van wijzigingen werd bijgehouden (zo werkt SVN nu eenmaal) en, omdat de repository bij Dreamhost stond, dat ik ineens een off-site backup had. Er waren ook wel een paar nadelen aan verbonden. Om te synchroniseren moet je op beide PC's een svn commit doen en een svn update, soms meerdere keren als er op de beide pc's wijzigingen waren. Bovendien duurde het even omdat de wijzigingen moesten geuploaded worden naar Dreamhost en gebruikte ik het niet voor echt persoonlijke bestanden (bankafschriften etc) omdat de gegevens bij Dreamhost niet geëncrypteerd waren.

Nu gebruik ik twee aparte …

Ik woon in Ekeren... naar mijn gevoel toch

Gisteres las ik op het weblog over Ekeren een interessant artikel: Respect voor de historische grenzen van de stad Antwerpen?. Het artikel behandelt de oorspronkelijke grenzen van Ekeren en hoe Ekeren alsmaar stukjes grond is kwijt geraakt. Zelf heb ik sinds mijn 3 jaar altijd in Ekeren gewoond, tot we vorig jaar een huis kochten. Dat ligt toevallig in de wijk Schoonbroek, waardoor we plots niet meer in Ekeren wonen maar in Antwerpen (3). Wij zijn echter voor zowat alles afhankelijk van Ekeren. De bibliotheek, de winkel, het café en jeugdhuis, ... Als mensen mij vragen waar ik woon zeg ik ook altijd Ekeren. Niet omdat ik niet wil zeggen dat ik eigenlijk in Antwerpen woon, maar gewoon omdat dat hetgene is dat er automatisch het eerste uitkomt. Naar mijn gevoel woon ik nog steeds in Ekeren en heb ik niets te maken met 't stad. Behalve dan dat ik plots op de luchtbal naar het districtshuis moet (waar de mensen overigens wel erg vriendelijk blijken te zijn). En dat we …

Full Circle Magazine

Het Full Cirlce Magazine is een online tijdschrift dat iedere maand verschijnt en hoofdzakelijk artikels bevat die iets met Ubuntu te maken hebben. Omdat ik tegenwoordig nogal veel op de trein zit, zo'n 2 uur per dag, heb ik een tijdje terug alle 20 edities die momenteel verschenen zijn op mijn laptop gezet. Op die manier heb ik wat leesvoer op de trein. Vanaf editie 13 staat er een korte cursus in over The Gimp, waar de basis wordt uitgelegd om foto's te bewerken met The Gimp.

Hoewel ik The Gimp al verschillende jaren op m'n PC heb staan, ken ik er eigenlijk bitter weinig van. Zowat het enige wat ik er tot hiertoe mee deed was het bijsnijden van foto's en tekeningen. Tot daar mijn kennis... Ik was dus wel geïnteresseerd om eens wat meer te leren over The Gimp en heb de 8 verschillende episodes de voorbije weken doorgenomen. De artikels gaan niet echt diep in op de onderwerpen en raken maar aan een hele kleine fractie van …

Touchpad ontdekking

Enkele dagen geleden heb ik toevallig een kleine functionaliteit van het touchpad op mijn laptop ontdekt. Zoals iedereen wel weet kan je je muispijl bewegen door je vinger op het touchpad van een laptop te plaatsen en met je vinger te bewegen. Links klikken gaat ook door je vinger even op te heffen en zachtjes op de touchpad te tikken. Wat ik echter niet wist is dat je ook met twee vingers tezamen kan tikken. Dit komt overeen met een middelklik van de muis (=klikken met het scrollwieltje). Ook met drie vingers tikken is mogelijk, wat een rechtse klik geeft.

Ik weet niet of dit standaard is bij alle touchpad's en of dit zowel onder Windows werkt of misschien enkel onder Linux/Gnome/Ubuntu... Weet het mij te zeggen of het bij jou werkt als je het eens probeert :).

eMusic 2009-01

Bij legale muziek downloads denken de meeste mensen waarschijnlijk onmiddellijk aan iTunes. Er zijn natuurlijk nog andere online muziek winkels. Zelf gebruik ik sinds januari 2007 eMusic. In tegenstelling tot iTunes, waar je per liedje betaalt, werkt eMusic met een abonnement. Je betaalt per maand een vast bedrag en daarvoor kan je een vast aantal liedjes downloaden. De prijs per liedje hangt af van je abonnement, maar vrijwel altijd onder de €0.50. Zin om zelf eMusic eens te proberen? Laat het mij even weten zodat ik je kan uitnodigen en je 50 gratis liedjes krijgt in plaats van 25!

Mijn eMusic downloads voor januari 2009:

Anne Clark: 'The Smallest Acts Of Kindness'

coverHoe ik hier juist ben opgekomen weet ik niet meer, want het is niet echt het soort muziek waar ik zelf naar op zoek zou gaan. Ik vermoed dat ik ergens iets gelezen heb over Anne Clark en het dan op eMusic heb opgezocht. De muziek bevalt me in ieder geval wel erg. De muziek valt vermoedelijk …

Groententuin: het plan

Toen we ons huis hebben gekocht had ik al vrij snel het idee om een kleine groententuin te maken. Naast ons huis hebben we een stukje tuin dat niet echt voor iets nuttigs wordt gebruikt, op het padje na. Het lijkt mij dan ook een geschikt plaatsje om eens een groententuin te proberen aanleggen. Een paar dagen geleden las ik op LifeHacker een artikeltje dat voorstelde om nu reeds aan de planning te beginnen. Ik heb het stukje beschikbare grond opgemeten en met behulp van de tuinencyclopedie gekeken welke groenten we willen zetten en hoeveel plaats ze allemaal ongeveer in beslag nemen. De groenten die we gaan proberen zijn een courgette-plant, tomaten, één of twee komkommerplanten, boontjes, uien, aardappelen, enkele chinese kolen, (krul)-sla en wortelen. Hoewel krulsla niet onze favoriete sla-soort is, lijkt het wel een interessante keuze als ik de tuinencyclopedie mag geloven. Het groeit sneller dan andere soorten en je kan het boven de grond afsnijden en weer laten groeien voor nog een krop.

Tips zijn altijd …

Gnome Do

Een van de eerste programma's die ik onder Ubuntu heb geïnstalleerd sinds ik op GNU/Linux ben overgestapt is Gnome Do. 'Do' is een zogenaamde application launcher, maar kan veel meer dan enkel maar programma's opstarten. Zo kan je bijvoorbeeld snel beginnen chatten met je 'msn-buddies', je del.icio.us-bookmarks doorbladeren, vensters maximalizeren, schijven mounten, noem maar op. Dankzij het plugin systeem van Do is het vrijwel onbeperkt uitbreidbaar.

Do gebruiken is vrij eenvoudig, hoewel het in het begin een beetje wennen is. Om Do te voorschijn te toveren houd je de windows-toets ingedrukt en druk je op de spatiebalk. Vervolgens kan je beginnen typen en zal Do het eerste passende item uit zijn lijst laten zien aan de hand van het correcte icoontje en de naam. Na verloop van tijd leert Do welke items je vaak gebruikt en zal deze een voorkeur geven. Je moet de naam van het item ook niet volledig typen, een stukje, of zelfs enkele lossen letter, zijn voldoende. Als je tijdens het typen even …

Ubuntu

Toen we meer dan 10 jaar geleden een pc in huis haalden draaide deze, vrijwel vanzelfspreken, windows. Windows 95 meer bepaald. Tegen de tijd dat ik een eigen pc kocht waren we al overgestapt op Windows 98 en na enkele jaren heb ik zoals vrijwel iedereen de overstap naar Windows XP gemaakt. Ik ben echter al altijd geïnteresseerd geweest in Linux. Eigenlijk dacht ik er in het 'windows 98 tijdperk' al over om Linux op m'n pc te zetten, maar toen leek het allemaal nog heel magisch en moeilijk waardoor het maar bij een idee bleef.

Toen de allereerste beta-versie van Ubuntu uitkwam heb ik me wel eens gewaagd aan het installeren hiervan. Er kwamen toen nogal veel positieve reacties op, dus ik hoopte dat ik hiermee mijn eerste stapjes in de wereld van GNU/Linux zou kunnen zetten. Spijtig genoeg had de setup een nogal fatale uitkomst. Ubuntu kon ik opstarten, maar mijn Windows XP was 'FUBAR' en ik was nog niet klaar om zonder Windows verder te gaan …

Convert a Nucleus blog to Wordpress

As you could read in my previous post, I converted my weblog from Nucleus CMS to Wordpress. This article illustrates how I did it.

Import Nucleus content

I started by looking for a converter for Nucleus to Wordpress. I was happy to find one for Wordpress 2.1. Because I wanted to do most of the work while being offline (on the train), I then setup a local environment. This was very easy with XAMPP. After having the Magic LAMP running, I created a local database and imported all my Nucleus tables. Then I installed Wordpress 2.1 in my local environment and started the conversion. It must have been my lucky day, everything seemed to work and my Nucleus content (items, comments, users, trackbacks etc) were imported into Wordpress. After the import i could easily update Wordpress 2.1 to 2.7.

The Theme

The next important step: convert my carefully crafted ( ;-) ) Nucleus skin to a Wordpress theme. I thought this would be rather time consuming, but actually it …

Weblog op Wordpress

Zoals sommige mensen op Facebook al hebben opgemerkt heb ik m'n weblog overgezet van Nucleus CMS naar Wordpress. Eigenlijk ben ik nog volop bezig met het overzetten want er zitten nog een hoop foutjes en ruwe kantjes in. Die worden de komende dagen/weken weggewerkt.

Toen ik 6 jaar geleden met een eigen weblog begon, kwam ik al snel uit bij Nucleus. Er waren toen immers nog niet veel alternatieven. Wordpress bestond al wel, maar was nog heel erg jong. Bovendien was er een vrij levendige community rond Nucleus die het leuk maakte om het project te gebruiken en rond te hangen op de forums. Ik heb toen zelf ook mee aan de core van Nucleus geprogrammeerd. De laatste jaren ben ik echter mijn interesse in PHP verloren, en daarmee ook mijn bijdragen aan Nucleus. Ondertussen is Wordpress enorm gegroeid en heeft ondertussen veel meer features dan Nucleus. Stiekem was ik er al wel een half jaar over aan het nadenken om over te stappen op Wordpress, maar het leek …